Pu Erh Superior
Veľmi kvalitný typ slávneho a obľúbeného čaju Pu erh.
Nálev je veľmi tmavý - hnedý, takmer čierny. Chuť je jemná, skôr sladkastá a tradičná "zemitosť" je v nej potlačená.
Tento čaj zrel 4 roky. Pu erh je jediný čaj, ktorému čas pridáva na kvalite.
Návod na prípravu
5 gramov tohto čaju, je odporúčané množstvo na prípravu čaju do hrnčeka s objemom vody 2 dcl. Zalejte vodou s teplotou 95 - 100°C a lúhujte cca 5 minút.
Tento čaj je viacnálevový - to znamená, že si ho môžete zaliať viackrát. Znesie aj 5-6 nálevov.
Má stredne povzbudzujúce účinky.
Náš tip:
Čím dlhšie Pu erh lúhujete, tým viac chuti sa z čaju uvoľní a tým bude výraznejší.
Ak máte radšej jemnejší čaj a zemitá príchuť Pu erhu vám vadí, lúhujte ho kratšie.
Podrobný popis
Pu erh je jedným z najstarších a vďaka svojím účinkom i najznámejších čajov.
História tohto čaju sa začala písať pred cca 2 000 rokmi a spočiatku bol výhradne nápojom cisárov – hovorilo sa mu tiež „cisársky čaj“. Svoje pomenovanie Pu erh získal pravdepodobne vďaka mestu Pu erh, kde sa čaj kedysi spracovával.
Darí sa mu iba v provincii Yunnan, ktorá je známa množstvom slávnych čajových pohorí. Zbierať sa môže počas celého roka, avšak najlepší je jarný a jesenný zber.
Pu erh je čaj, ktorý časť ľudí miluje a časť ľudí ho „nemusí“. Je to spôsobené jeho špecifickou „zatuchnutou“ zemitou vôňou.
Pu erh však nemusí nutne chutiť ako čaj „preliaty kvetináčom“. Väčšine ľudí sa s ním totiž spája charakteristická „zemitá“ príchuť. Ak použijete na prípravu kvalitný Pu erh a nepreženiete to s dĺžkou lúhovania, získate jemný, sladkastý nápoj, ktorý popiera všetky nepekné reči okolo tohto výnimočného čaju.
Všeobecne platí, že čím je tento čaj starší a lúhuje sa kratšie, tým má jemnejšiu chuť, a naopak čím je čaj mladší a čaj lúhovania dlhší, tým je chuť zemitejšia.
Pu erh je tmavší ako štandardný čierny (červený) čaj. Ak ho lúhujete dlhšie nálev dostane temnú farbu, ktorá pripomína skôr čiernu kávu než čaj.
Na rozdiel od iných čajov, ktorých kvalita časom degraduje, Pu erh je ako víno... čím starší, tým lepší :-).
Vyrába sa z kvalitných veľkých čajových lístkov, ktoré sú zavädnuté, mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dní, a následne je čaj sušený horúcim vzduchom (150°C).
Hotový čaj môže pri konštantnej vlhkosti 90% “dozrievať” aj niekoľko rokov, pričom účinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov.
Tvrdí sa, že Pu erh časom naberá na kvalite podobne, ako dobré víno, je to však iba za podmienky 90% vlhkosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne.
Pu erh sa vyrába ako sypaný čaj alebo sa lisuje – najčastejšie do tvaru „vtáčieho hniezda“, či tehličiek.
O zdravotných účinkoch čaju Pu erh sa už popísalo mnoho. Rôzne štúdie potvrdili, že tento čaj:
- má detoxikačné účinky a pôsobí očisťujúco,
- znižuje hladinu cholesterolu,
- odbúrava tuk a pomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti,
- posilňuje imunitný systém,
- pomáha zbaviť sa hlienov,
- podporuje trávenie,
- zlepšuje sústredenie a pozornosť,
- pomáha ľahšie zvládať stres,
- zlepšuje náladu a má antidepresívne účinky...
Obsahuje množstvo minerálov, ako zinok, železo, horčík, vápnik... , množstvo stopových prvkov - hlavne selén, zinok a mangán, a tiež vitamíny.
Odporúčané množstvo sú 3 šálky denne a keďže Pu erh obsahuje veľmi malé množstvo kofeínu, je vhodný na celodenné popíjanie.
Zaujímavosťou sú zbierky čajov Pu erh. Mnoho ľudí vlastní zbierky čaju Pu erh, pričom niektoré majú hodnotu niekoľko tisíc dolárov. Mnohí ľudia v Ázii ho považujú za dobrú investíciu do budúcnosti. Staré a veľmi hodnotné čaje Pu erh bývajú dokonca súčasťou nevestinho vena.