Marocká mäta
Mentha longifolia (Nana)
Marocká mäta býva často súčasťou rôznych čajových zmesí (napr. Le Touareg), ale používa sa aj samostatne na prípravu veľmi osviežujúceho mätového nápoja.
Vyniká svojou výraznou pepermintovou vôňou. Chuť je oproti bežnej mäte intenzívnejšia, no nie je nahorklá.
Je príjemný, veľmi osviežujúci a môžete ho popíjať počas celého dňa.
Návod na prípravu
3 gramy tohto čaju, je odporúčané množstvo na prípravu čaju s objemom 1,5 dcl vody. Zalejte vodou s teplotou 95 až 100 °C a lúhujte 4 až 5 minút.
Podrobný popis
Čaj z marockej mäty je vhodný pri nechutenstve a tráviacich problémoch, nadúvaní, kolike, štikútke, nevoľnosti nervového pôvodu a migrénach. Taktiež je vhodný pri reumatizme a často sa používa aj pri nádche a zápale priedušiek - buď ako čaj alebo na inhaláciu.
Zaujímavosť:
Tento mätový čaj je v arabskej kultúre, najmä v krajinách severnej Afriky, podávaný ako nápoj pohostinnosti. Na rozdiel od jedla, je príprava tohto čaju tradične mužská záležitosť - je pripravovaný hlavou rodiny a je neslušné ho odmietnuť.