Mnoho ľudí sa na jeseň potýka s melancholickými náladami, smútkom a sezónnou depresiou.

V októbri si tiež pripomíname Deň duševného zdravia, takže to, ako sa psychicky cítime, čo prežívame a ako sa vieme so svojimi pocitmi vyrovnať, rezonuje v spoločnosti viac ako inokedy.

Je skvelé, že sa táto téma dostáva do povedomia ľudí, pretože (pri)veľa z nás má boľavú a zranenú dušu. A nie každý si s tým vie poradiť sám.

Jednou z ciest akými nájsť alebo poskytnúť pomoc, je nájsť si na seba čas a pozhovárať sa pri šálke čaju. Pomôže nielen priateľský rozhovor, záujem blízkej osoby, ale aj čaj samotný.

Tak ako rastie záujem o starostlivosť o duševné zdravie, pribúdajú rôzne štúdie hľadajúce podporné látky pre zvládanie dočasných zmien nálady a ľahších druhov depresií, či pocitov úzkosti. Niektoré z nich sú zamerané práve na priaznivé účinky čaju z čajovníka - Camellia Sinensis.

Popíjanie čaju si spájame s predstavou pokoja, relaxácie a príjemného osvieženia. Už samotná príprava čaju je upokojujúcim rituálom. Jeho vôňa a lahodná chuť pohladia naše zmysly a teplota nápoja, ktorý príjemne zahrieva sa rozlieva v celom tele a napĺňa nás pocitom pohody.

Je to chvíľka, ktorú si urobíme pre seba a čas, kedy môžeme nechať myseľ uletieť hoci aj na koniec sveta.

Čaj je nápoj, ktorý vždy poteší. Vo vypätých situáciách je čaj určite tá najlepšia voľba. Pijeme ho, keď sme chorí, keď sa potrebujeme zahriať, keď sa chceme osviežiť, upokojiť, pookriať, či lepšie sústrediť.

Čaj, predovšetkým zelený čaj,  je bohatý na zdraviu prospešné látky, ako katechíny, L-theanín a kofeín, ktoré preukázateľne pomáhajú potláčať stres, úzkosť a depresiu. L-theanín má upokojujúci efekt, kofeín zase podporuje mozgovú aktivitu. Ich kombináciou sa zároveň upokojujeme aj povzbudzujeme :), pretože hladina stresového hormónu kortizol sa znižuje a naopak, uvoľňovanie dopamínu a serotonínu, tzv. „hormónu šťastia“ sa zvyšuje.

L-theanín absorbovanie kofeínu spomaľuje, čím sa tento účinok predlžuje.

Je pravda, že kofeín je aj v káve a iných nápojoch, ale jeho účinok po prudkom nástupe rýchlo vyprchá.

Ak ste sa cítite „down“, určite zvážte prejsť z pitia kávy na čaj.

V krajinách, v ktorých sa pije čaj vo veľkom, je veľmi častá dlhovekosť a ľudia sa vysokého veku dožívajú vo veľmi dobrej mentálnej kondícii. 

Špeciálnou kategóriou sú čaje s vysokým obsahom GABA aminokyseliny.  Názov GABA pochádza z anglického názvu gamma-aminobutyric acid (slovenský názov je gamma aminomaslová kyselina)

GABA čaje majú pestrú paletu zdraviu prospešných účinkov, no hádam najvýznamnejším je pozitívny vplyv na mozgovú činnosť.
GABA je neurotransmiter, ktorý upravuje mozgovú aktivitu a má upokojujúci účinok. Výskumy ukazujú, že GABA tiež chráni pred depresiami a úzkostnými stavmi. Zvyšuje hladinu serotonínu, uvoľňuje myseľ a a tým pozitívne ovplyvňuje náladu človeka a jeho spánok. Účinný je tiež ako pomoc pri liečbe schizofrénie, bipolárnej poruchy, či Alzheimera.

Odporúčame

Na to, aby sa čaj mohol nazvať GABA čajom, musí obsahovať minimálne 150 mg GABA aminokyseliny na 100 g listu. V Japonsku majú GABA čaje priemerne 200 mg / 100 g.
Rozbor tohtoročného Japan GABA Midori určil obsah GABA aminokyseliny 420 mg / 100 g.

Určite vyskúšajte gaba čaje s vysokým obsahom gaby z našej ponuky.

Japan Gaba Midori

Pitie čaju je zdraviu prospešné a pomôže nám zahnať smútok, ale nemôžete ním nahradiť liečbu ochorení.

Je to však veľmi užitočná súčasť toho, čomu ja hovorím "záchranná sieť" a čím hustejšie je poprepletaná, tým lepšie ochráni pred pádom.

Pri dočasných zmenách nálady, únave, či stratenej energie si vieme pomôcť, avšak pri ťažších stavoch je nevyhnutné vyhľadať pomoc.

Klinická depresia si vyžaduje nielen psychoterapiu, ale aj nasadenie vhodných liekov - antidepresív.

Ako zistíte, že váš stav nie je len „depka“ a potrebujete pomoc?

  • Cítite smútok, prázdnotu a beznádej
  • Nemáte dostatok energie, ani vôle prinútiť sa robiť bežné činnosti a ste stále unavení
  • Neviete mať radosť z vecí, ktoré vás predtým tešili
  • Môžete mať problém s prijímaním potravy - buď jete primálo alebo smútok zajedáte - oba prípady sú problém
  • Nemáte žiadne sebavedomie
  • Cítite sa zbytoční a máte pocit, že by sa všetkým uľavilo, ak by ste tu neboli
  • Ľahko sa rozčúlite
  • Vyhýbate sa spoločnosti iných ľudí
  • Máte problém zaspať alebo sa často budíte, často s pocitom úzkosti
  • Premýšľate o tom, že si ublížite

Nie ste v tom sami

Ak sa práve teraz cítite mizerne a máte pocit, že sa to nikdy nezmení, nie je to pravda. Viem, o čom hovorím, poznám ten pocit (žiaľ) dôverne. Pomoc je na dosah, ale je potrebné urobiť prvý krok a vyhľadať ju. Požiadať o pomoc pri depresii nie je hanba.

Na vyšetrenie u psychiatra nepotrebujete výmenný lístok od všeobecného lekára. Je to tzv. „lekár prvého kontaktu“ a môžete k nemu zájsť priamo. Odporúčaný postup je zavolať a dohodnúť si termín. A potom naň aj naozaj prísť.

Kde nájdete pomoc

Pomoc môžete tiež nájsť na stránkach Ligy pre duševné zdravie, kde vás vypočujú a vedia pomôcť nájsť lekára vo vašom okolí. Linka pomoci 0800 800 566 funguje NONSTOP. Pomoc je anonymná a bezplatná.


LINKA NEZÁBUDKA 0800 800 566


INTERNETOVÁ PORADŇA IPčko.sk

Pre deti a mladých ľudí je k dispozícii internetová poradňa IPčko.sk, kde môžete komunikovať aj prostredníctvom chatu.


Ak sa vám ťažko hovorí, môžete obom z nich napísať e-mail.


Prajem všetkým veľa zdravia a čo najviac pohody a príjemných chvíľ so šálkou čaju.

Držte sa!

Veronika
eCajovna.sk

Foto: Pixabay.com