Slony sú nepochybne jedným z najúžasnejších tvorov na Zemi. Sú to citlivé, starostlivé a veľmi spoločenské zvieratá, ktoré medzi sebou sofistikovane komunikujú a odovzdávajú si informácie a skúsenosti...

Pomáhajú si v starostlivosti o mláďatá, vytvárajú si hlboké citové väzby a s uhynutými členmi stáda sa lúčia dojímavými rituálmi. Sú inteligentné, dokážu sa veľa naučiť a nikdy nezabúdajú.

Na druhej strane sme my, ľudia. Hovoríme si, že sme najinteligentnejšími tvormi na tejto planéte a dokazujeme to predovšetkým tým, že prichádzame so stále rafinovanejšími spôsobmi ako ničiť všetko okolo seba. Máme na svedomí vyhladenie mnohých živočíšnych druhov a nepoučiteľne sa vrháme do likvidácie ďalších.

Viete si však predstaviť, že o nejakých 15-20 rokov už nebude v divočine jediné slonie stádo? Ani jedna slonia rodina pri napájadle, či stádo hrdo kráčajúce krajinou ochraňujúc vo svojom strede svoje krehké mláďatá... Toto je dnes reálna hrozba.

V minulom roku zabili pytliaci viac než 36 000 slonov! Odborníci varujú, že ak sa to šialenstvo nezastaví, slony zmiznú do roku 2025.

Naše vnúčatá ich budú vidieť v knižkách ako dnes deti dinosauri a mamuty. Ak budú mať naozaj veľké šťastie, budú môcť vidieť slona v ZOO.

Kam až to muselo zájsť, aby sa ľudia spamätali? A čo je potrebné urobiť, aby sa spamätali tí, ktorí dopyt po slonovine tvoria?

Nielen obrovský a nenásytný čínsky trh výdatne živí tento krvavý biznis. Je vecou spoločenskej prestíže vlastniť nejakú absurdnú zbytočnosť zo slonoviny - prívesky, náušnice, sošky, cigaretové špičky, či sady paličiek. Ktovie, či si pri večeri, keď držia v ruke vzácne frikulínske paličky, aspoň trochu uvedomujú, že sú spolupáchateľmi obrovských zločinov. Nielen na slonoch ako takých, čo je samo o sebe obrovskou tragédiou, ale tiež na obetiach ozbrojených konfliktov na africkom kontinente, na obetiach teroristických útokov fanatických náboženských skupín - ako napríklad aj tých z Kene.

Uspokojenie potrieb ozbrojených skupín a tupých jednotlivcov momentálne stojí nad krehkou rovnováhou prírody, budúcnosťou celých krajín, ktoré v Afrike prežívajú vďaka turizmu a ktoré jednoducho nebudú môcť ľuďom ponúknuť to, kvoli čomu tam väčšina z nich cestuje - pohľad na stádo slonov migrujúcich krajinou.

Slony v Ázii, známe tiež ako slony indické (Elephas maximus) ohrozujú nielen pytliaci bažiaci po ich kloch. Kly sú osudné samcom, slonom, slonice ich majú príliš malé, resp. žiadne. Populácia slonov v Ázii klesá závratným tempom. 

Slony v Indii, Thajsku, na Sumatre, či v Malajzii sú obeťami brutálneho týrania a zneužívania ako turistických atrakcií.
Krutá drezúra, bitie, život na reťazi, neľudské podmienky a bezohľadnosť sú však peklom na zemi pre mnohé sloníčatá i dospelé slony.

Aby boli slony poddajné a "spôsobilé" na prácu, sú odoberané od matiek v čase, keď sú na nich úplne závislé a podstupujú rituál Phajaan, ktorého cieľom je zlomiť dušu mláďaťa.
V rámci ritálu sú sloníčatá zviazané, zatvorené v malých ohradách, bité palicami (palica s kovovým hákom - tzv. bullhook), o hlade a smäde... mnohé tento rituál neprežijú...

Nechceme a nevieme si predstaviť Zem bez slonov!

Človek toho nemôže zo Slovenska urobiť až tak veľa, ale môže urobiť aspoň niečo.

Na jeseň 2013 sme podporili billboard, ktorý bude umiestnený na Times Square v New Yorku a bude upozorňovať na tento vážny problém.

Založili sme Facebookovú skupinu Zachráňme slony a snažíme sa prostredníctvom nej informovať o tomto vážnom probléme, o mobilizácii osobností na celom svete a ich aktivít v prospech slonov, slonie príbehy, krásne fotografie a odkazy na novinky o slonoch a boji za ich záchranu.

Podporili sme THE DAVID SHELDRICK WILDLIFE TRUST - úžasnú organizáciu, ktorá zachraňuje a vychováva osirelé sloníčatá a adoptovali sme dve krásne slonie mláďatá - Kamok a Tumaren.

Čoskoro pridáme do našej ponuky i tričká so sloními motívmi, ktoré si budete môcť zakúpiť a podporiť tak naše adoptívne sloníčatá Kamok a Tumaren.

Ak by ste si chceli adoptovať sloníka Vy sami alebo niekomu darovať adoptovaného sloníka a urobiť tak radosť, môžete tak urobiť na stránke THE DAVID SHELDRICK WILDLIFE TRUST - FOSTERING PROGRAM.

Nedovoľme dokončiť zločin, ktorý človek pácha na najväčšom suchozemskom cicavcovi, na nádhernom, inteligentom a citlivom zvierati. Zachráňme slony. Spolu. ;-)

veronika