Prestať fajčiť je pre mnohých ľudí najväčšou životnou výzvou. A je to naozaj ťažké.

Priznám sa bez mučenia, cigarety boli aj mojím pôžitkom. Istú dobu som prepadla čaru šúľaných cigariet a v batôžku som nosila voňavý tabačik a papieriky. Boli obdobia, kedy moja prvá myšlienka po prebudení patrila cigaretke. A aké ťažké bolo vstávanie, keď večer cigy došli. Ach jaj.
Raz sme dokonca so spolubývajúcou kamarátkou riešili, či si za posledné drobné pred výplatou kúpiť niečo pod zub alebo balíček Davidoffiek.

Raz darmo. Väčšina fajčiarov má chvíľky s cigaretou spojené s relaxom, časom pre seba, odreagovaním od problémov a častokrát i so spomienkami na staré dobré časy. Nech to znie akokoľvek kruto - veľa fajčiarov ani nechce prestať fajčiť. Cigareta je skrátka súčasťou ich životného štýlu. Tento životný štýl však môže priniesť veľa vážnych problémov. Všetci vieme o riziku vzniku rakoviny, o obštrukčnej chorobe pľúc, bronchitíde, srdcovocievnych ochoreniach a množstve ďalších komplikácií. Priateľstvo s cigaretkou má častokrát fatálne následky. Človek sa dobrovoľne dostáva do pozície partnera čiernej vdovy... po milovaní ho jeho láska zožerie.

Fajčiar to vie. Aj keď, ako sa to už zvykne diať s nepríjemnými skutočnosťami, snaží sa ich zo svojho sveta vytesniť. Hovorí si "aj tak dýchame smog, jeme geneticky modifikované potraviny, pijeme patoky pochybného chemického zloženia" a "že už vlastne niet čo pokaziť". No, to je samozrejme hlúposť.

Nechcem tu mudrovať, že je to ľahké, len treba chcieť. Houbelejs. Je to ťažké preťažké. Ale to, že treba naozaj chcieť prestať platí na 100 percent.
Niekoľkokrát som si hovorila, že "od zajtra už to obmedzím" alebo "cez víkend dám poslednú krabičku a od pondelka s tým seknem" alebo "keď sa mi minie tento tabačik, už si ďalší nekúpim". Nojo. Nezabralo. Mala som svoje chvíľky s tenkou ušúľanou kamoškou rada.

A potom to prišlo tak nejako prirodzene - pár dní nemali v stánku, čo mám po ceste do práce "tie moje" a po týždni som si uvedomila, že už fajčiť nepotrebujem... po ďalších týždňoch bez cigarety som postúpila na level nechcem. Bilo sa to s mojím životným štýlom, ktorý sa u mňa zmenil, keď som sa vrátila k svojej dobrej závislosti - k čaju.

Keď sa stane čaj súčasťou vášho života, zistíte, že ten "timeout", ktorý vám vyhradzovala cigareta, vám môže nahradiť chvíľka so šálkou voňavého čaju. Už samotná príprava čaju má v sebe čosi upokojujúceho... Otvoríte vrecúško s čajom, pocítite jeho vôňu, pri lúhovaní sa lístky krásne rozvinú... príprava čaju je dôležitým krokom, ale človek nemusí byť "čajový guru", aby si zvládol pripraviť dobrý čaj. My máme napríklad na každom obale popis prípravy - odporúčania množstva čaju, teploty a objemu vody a doby lúhovania. Po pár čajoch získate "rutinku" a nebude problém pripraviť si čaj podľa chuti takpovediac "od oka".
Okrem toho, že si s čajom urobíte pauzu a dostanete sa do pohody, čaj nie je len pasívnym spoločníkom nahradzujúcim cigaretu.

Pitím čaju sa zároveň váš organizmus detoxikuje. Jeho pozitívne účinky pocítite zvnútra a uvidíte i zvonka... :-) Čaj má harmonizujúci účinok, pomáha potlačiť stres a do istej miery pôsobí ako prírodné antidepresívum. Po vypití šálky čaju nebudete smrdieť ako popolník, nezožltnú vám prsty a práve naopak, čaj ozvieži váš dych a vaša pleť sa postupne rozžiari.
Podľa mnohých výskumov čaj pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny, ochraňuje srdiečko, podporuje metabolizmus, posilňuje imunitu človeka,stimuluje činnosť mozgu, pomáha ľahšie zvládať stres a má kopec ďalších pozitívnych účinkov. Samozrejme, podľa typu čaju.

Zabijete tak dve muchy jednou ranou - zbavíte sa zlého zlozvyku a urobíte niečo pre svoje zdravie. (a hlavne, nezabijete seba - čo je výborný "side effect" :-))

(čaje obsahujú tzv. flavonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky)

Po vysadení cigariet sa mnoho ľudí, najmä žien obáva, že priberú na váhe. To ale nespôsobí vysadenie cigariet ako takých, ale najmä ich nahradenie sladkosťami. :-) Telo si skrátka "niečo pýta".

Čaje ako Pu erh, GABA alebo zelené či biele čaje však podporujú metabolizmus a okrem toho, že si namiesto Horalky, či Milky šupnete dobrý čajík, dostanete sa "do normálu". Aj rannú cigaretku vám dobre nahradí šálka Pu erhu ;-).

Spomenutý čaj GABA má navyše ešte jednu krásnu vlastnosť - pomáha zbaviť sa závislosti. Tento čaj nie je veľmi známy, ale podľa mnohých dostupných zdrojov sa často používa ako podporný prostriedok pri liečbe závislostí... Inak, u nás sa najviac predáva GABA Green Organic - naozaj vrelo odporúčam.

Chuť na cigu pri kávičke môže potlačiť, keď kávu vymeníte za dobrý čierny čajík - taký Assam alebo Keemun sú úplná klasika. Ráno tiež výborne padne nejaký jemný oolong. Ja milujem Tsau Tsun Oolong a na Nai Xian Ginshan som "namotala každého, kto ho ochutnal :-).
Zo zelených mám veľmi rada Zhu Cha, Yunnan Gao Shan Cui Ming, Bai Mao Hou alebo japonský čajík Sencha, z bielych Pai Mu Tan alebo "biely Pu erh" Yue Guang Bai.

No, už som sa dosť rozpísala, takže to uzavriem. :-) Čaj vás fajčiť síce neodnaučí, ale môže vám s tým naozaj veľmi pomôcť. Skúste nahradiť cigaretu šálkou čaju - zo začiatku to bude bolieť, ale nebude to tým, žeby vám nechutil čaj.

Držím palce. Dajte určite vedieť, ak sa vám to podarí. ;-)

- - -
vv