Kde bolo, tam bolo...

Na začiatku príbehu našej eČajovne bola návšteva u lekára, v rámci ktorej som sa dozvedela o nebezpečne zvýšenej hladine cholesterolu... Budem konkrétnejšia - zistená hodnota bola veľmi vysoká - teda nad 7,8 mmol/l.

(Celkový cholesterol u dospelého človeka je v norme do hodnoty do 5,2 mmol/l. Mierne zvýšené riziko je od 5,2 do 6,5 mmol/l, zvýšené od 6,5 do 7,8 mmol/l a veľmi vysoké nad 7,8 mmol/l.)

Uff. No, čo vám budem hovoriť. Lekár bol veľmi znepokojený a začali sme pátrať po tom, v čom môže byť problém. Mäso nejem, vyprážaným veciam sa snažím vyhýbať ako čert svätenej vode a nepatrím k ľuďom, ktorí sa všade vyvážajú autom a najväčšiu fyzickú záťaž podstupujú, keď musia vystúpiť na pumpe a natankovať...

Veľkú hru zohráva v mojom prípade genetika, ale správny lekár musí pacientovi čosi zakázať a ono sa vždy niečo nájde... Takže som dostala odporúčanie vyhýbať sa syrom s vysokým obsahom tuku (čo je väčšina tých dobrých, lebo tie low fat chutia tak trochu ako guma) a keksom, ktoré obsahujú tzv. stužený tuk (bye bye Horalky)...

Rozhodne som ale vedela, kde hľadať účinnú pomoc. Potrebujem ČAJ! Konkrétne Pu Erh.

Vždy som bola čajíčkar, ale keď si spomeniem na to obdobie, bolo plné zmien, sťahovania, stresu a nedostatku času... a čaj som veľmi zanedbala. Chýbal mi, ale zásoby som dopĺňala len sporadicky a kvalita toho, čo sa dalo kúpiť v obchodoch so sypanými čajmi v Bratislave, veľmi kolísala.

Sadla som si večer k počítaču a hľadala online obchod s tým, že by mohli mať lepšie a aj lacnejšie čaje ako kamenné predajne, ktoré do cien premietajú aj nájom... A tak som browsovala, klikala... a na mnohých stránkach som si prečítala veľa zaujímavých informácií, pretože boli poňaté skôr encyklopedicky než obchodne... hľadala som e-shop, kde by som si rada pravidelne objednávala čaje, ale žiaden ma neoslovil.

Tak som v sobotu v noci napísala kolegovi sms “urobíme online cajovnu”... a hned po víkende sme sa do toho pustili.

Skôr ako vám bližšie predstavím čaj, ktorý môže doslova zachrániť život, musím skonštatovať, že to bol výborný nápad. :-)

eČajovňa funguje druhý rok a vybavili sme stovky objednávok. Niektoré balíčky sme posielali do takých kútov Slovenska, o ktorých sme netušili, že existujú :-). Nesmierne nás teší stále sa rozrastajúca skupina stálych zákazníkov, ktorí nakupujú pravidelne a ktorí si čajíky pochvaľujú. Je to skvelé!

Máme kopec plánov na vylepšenia a priebežne rozširujeme ponuku čajov... hľadáme, ochutnávame, objavujeme a tešíme sa, keď sa nové čaje “ujmú”.

No... a pokiaľ ide o mňa, pri poslednom vyšetrení bola hodnota cholesterolu nižšia ako 5 mmol/l!!! :-) Still alive and kicking!

Nehovorím, že je to iba čajom... možno viac chodím pešo :-). 
Ale lieky som nebrala žiadne a hoci som sa dokázala vzdať Horaliek, dobrému syru občas predsa len neodolám. 

Zázrak menom Pu Erh

Čaj Pu Erh pochádza z čínskej provincie Yunnan a je po tisícročia považovaný za čaj s mimoriadnymi liečivými účinkami. V tradičnej čínskej medicíne sa používa na “prečistenie” organizmu - odstraňuje toxíny, znižuje hladinu tukov a cholesterolu, podporuje krvný obeh a imunitný systém. Veľmi dobre sa osvedčil okrem iného aj na “kocovinu” - človeka po fláme rýchlejšie detoxikuje a upokojí aj zaťažený žalúdok.

V článkoch o zdraví, cholesterole a zdravom životnom štýle v našich médiách sú rôzne odporúčania, ale napriek evidentne preukázateľným výsledkom čaju, takmer žiaden novinár nepripíše do zoznamu múdrostí o papkaní ovocia, zeleniny, vlákniny a pitného režimu čaj... Možno je to tým, že novinári sú skôr kávičkári a svet čaju je im cudzí, neviem...

Každopádne, nielen dlhovekosť ľudí na ázijskom kontinente alebo nízke percento ľudí trpiacich srdcovocievnymi chorobami, či chorých na rakovinu, ale aj vedecké štúdie a pokusy dokázali, že niektoré čaje sú pre človeka mimoriadne prospešné.

Všetky kvalitné čaje a aj mnohé nečaje, ktoré máme v eČajovni v ponuke, majú priaznivé zdravotné účinky. Špeciálnou kategóriou sú potom niektoré druhy alebo niektoré konktrétne čaje - ako napríklad čaje GABA alebo Pu Erh.

Čo sa týka čaju Pu Erh a jeho vplyvu na hladinu cholestrolu, pokusmi sa zistilo, že kým veľa čajov znižuje hladinu cholesterolu ako takého - teda, okrem hladiny toho “zlého cholesterolu” - LDL, znížia aj hladinu “dobrého cholesterolu” - HDL, potkany, ktoré v labáku popíjali Pu Erh mali zníženú hladinu LDL a hladina dobrého HDL cholesterolu sa im zvýšila.

Pri porovnávacích testoch na redukciu cholesterolu po testovacom období trvajúcom 2 mesiace u ľudských pacientov obstáli pacienti, ktorí 3x denne popíjali Pu Erh, v porovnaní s pacientmi, ktorým boli nasadené lieky v pomere 64,29% (Pu Erh pacienti) k 66,67% (pacienti s liekmi) - o toľko percent sa im znížila hladina cholesterolu.

V posledných rokoch sa čí ďalej tým viac potvrdzujú priaznivé účinky čaju Pu Erh spomaľujúce proces starnutia, či ako prevencia proti nádorovým ochoreniam

Ako je to u nás?

U nás je veľa fanúšikov Pu Erhu a rada priznávam, že mám mnohých “na svedomí” - keď kamaráti od prvotného a neveľmi zdvorilého “fuj, to čudne vonia” prešli k totálnej a veľmi pozitívnej závislosti.

Je tu však aj veľa tých, ktorí sú kúpia čosi, čo predávajú s nápisom Pu Erh - požierač tukov niekde v hypermarkete a čakajú, že keď tým zapijú rezeň s hranolkami, budú do leta ako prútik. Pobavil ma raz jeden diskusný príspevok na takom “babskom” portáli, kde sa dievčina pýtala “Ako dlho a koľko toho čaju musím vypiť, aby som do leta schudla 5 kíl? Lebo mi veľmi nechutí...”
Tak takto to asi nefunguje. :-)

Zlú povesť chuti a najmä vôni čaju Pu erh u nás šíria obchody so sypanými čajmi, ktoré predávajú čaje nízkej kvality alebo čaje, ktoré sú skladované v nevhodných podmienkach. Pred niekoľkými rokmi som si kúpila čaj v obchode, ktorý je v nákupnom centre a smrdel po vyprážanom jedle - hore na poschodí boli fast food reštaurácie. Čaje majú schopnosť absorbovať pachy, ale aj vhlkosť a hoci dokážu vydržať vo výbornom stave celé mesiace (či dokonca roky), je dôležité, ako sú skladované a ako sa s nimi zaobchádza.

Na Slovensku môžete kúpiť kade-tade naozaj veľmi zlý Pu Erh, ale v kvalitných čajovniach aj Pu Erh vynikajúcej kvality a vyššie triedy lisovaného Pu Erhu.

Prečo je Pu Erh iný?

Pravda je, že Pu Erh je tak trochu iný čaj a spracúva sa špeciálnym spôsobom.

Tak ako všetky pravé čaje, aj Pu Erh sa vyrába z lístkov čajovníka - Camellia sinensis. Vyberajú sa kvalitné veľké čajové lístky, ktoré sa nechajú jemne zvädnúť a následne sú mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dní, a následne  je čaj sušený horúcim vzduchom (150°C).

Hotový čaj môže pri konštantnej vlhkosti 90% “dozrievať” aj niekoľko rokov, pričom účinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov.

Tvrdí sa, že Pu erh časom naberá na kvalite - podobne ako dobré víno. Je to však iba za podmienky 90% vlhkosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne.

Pu erh sa vyrába ako sypaný čaj alebo sa lisuje – najčastejšie do tvaru „vtáčieho hniezda“, či tehličiek.

Známejší tmavý Pu Erh - Pu Erh Shu - sa spracúva vyššie popísaným spôsobom.

Sú však dva typy Pu Erhu - okrem klasického tmavého je tiež veľmi obľúbeý Pu Erh Sheng - tiež známy ako “zelený Pu Erh”. Má jemnú chuť a jeho fermentácia prebieha prirodzene, niekoľko rokov.

Ja mám veľmi rada lisovaný Pu Erh Mini Tuo Cha, ktorý má jemnejšiu chuť ako klasický Pu Erh a tiež si ho môžete zaliať viackrát.

Keď mám chuť na jemnejší Pu Erh, lúhujem ho kratšie. Už sa mi dokonca stalo, že návšteva nespoznala, že pije Pu Erh, pretože kvalitný Pu Erh môžete pripraviť aj ako jemný nápoj so sladkastou chuťou... Mňa takto pred rokmi nachytali Zajo a Mili v Čajovom dome, keď mi pripravili Pu Erh, ktorý chutil úplne inak ako som čakala :-). 

Mýty a fámy o čaji Pu Erh

Pravda
  • Pu Erh má dokázateľne priaznivé účinky na zdravie človeka - pomáha srdiečku, zníži hladinu cholesterolu, je vhodný ako prevencia proti rakovine, obezite, pomôže zlepšiť stav aj diabetikom...
  • Pomáha telo detoxikovať a postaví vás na nohy po preflámovanej noci.
  • Podporuje trávenie a odbúravanie tukov, takže áno - naozaj pomáha aj pri redukcii hmotnosti... (Len sa ťažko určuje dávkovanie na zhodenie 5 kíl do plaviek do letnej dovolenky. Takto to naozaj nefunguje. :-)
Fámy
  • Vraj chutí ako zem a smrdí. To nie je pravda, kvalitný Pu Erh nie je čaj, ktorý musí smrdieť ako “staré ponožky” a chutiť akoby ste ho preliali kvetináčom. :-) 

- - -
veronika