Už starovekí Gréci poznali levanduľu v spojitosti s jej upokojujúcimi účinkami na bolesť hlavy a krku. Starovekí Rimania ju okrem lekárskych účelov využívali aj na varenie. V Egypte našla svoje využitie pri mumifikácii mŕtvych a počas druhej svetovej vojny sa používala ako antiseptikum na rany. Veľkej obľube sa levanduľa teší aj dnes, nielenže krásne rozvonia váš domov, ale našla svoje využitie aj v kozmetike a lekárstve.                                                                                                  

Niektoré staré mamy ju dokonca vkladali do vankúšov, aby si vďaka nej dopriali pokojný a ničím nerušený spánok. Výborný je tiež levanduľový čaj, ktorý nielen skvelo vonia, ale aj výborne chutí. Vďaka svojím upokojujúcim účinkom Vám pomôže zmierniť migrénu, nespavosť, nervové preťaženie, ale aj srdcové ťažkosti.

Máme pre Vás zopár tipov, ako využiť sušené levanduľové  kvety nie len na dobrý čaj.

Blahodárne účinky levandule na naše zdravie:

  • obsahuje vitamíny A, C, vápnik, bielkoviny, železo, sacharidy
  • má antibiotické a antiseptické účinky
  • pomáha pri poruchách spánku
  • zmierňuje migrénu
  • zlepšuje liečbu kožných ochorení (ekzém, lupienka)
  • napomáha pri hojení rán (napr. pri popáleninách, rezných ranách)
  • zlepšuje trávenie
  • pomáha pri liečbe žalúdočných a črevných chorôb spôsobených nervovými problémami
  • používa sa pri liečbe nádchy (inhalovanie)
  • pomáha zvýšiť koncentráciu
  • zmierňuje svalové kŕče a priaznivo pôsobí pri reumatických ochoreniach

Pár našich tipov ako využiť sušené levanduľové kvety v kuchyni:

Čaj z levandule

Potrebujete:

  •  1 gram sušených kvetov levandule
  •  1,5 dcl vody

Postup: Zalejte kvety levandule vodou s teplotou 95 až 100 °C a lúhujte 8 až 10 minút. 


Domáci levanduľový olej

Potrebujete:

  •  sušené levanduľové kvety 
  • nosný olej
  • sklenený pohár a kuchynskú fóliu

Postup: Kvety sušenej levandule vložte do pohára. Na panvici si pomaly zohrejte nosný olej, ktorým potom zalejte sušené kvety levandule, ktoré ste vložili do pohára. Prikryte kuchynskou fóliou (poriadne ju zabezpečte, aby z pohára nespadla,napr. gumičkou). Odložte pohár odpočívať na chladné miesto, po dobu jedného mesiaca. Raz za deň pohárom potraste,aby sa olej z levandule uvoľnil. Po mesiaci pohár otvorte, vyberte kvety a poriadne ich postláčajte lyžicou. Takto jednoducho získate olej z levanduľových kvetov. Uskladňujte ho v sklenenej uzatvárateľnej fľaštičke. 


Levanduľový sirup

Potrebujete:

  • vodu (4 šálky)
  • kryštáľový cukor (3 šálky )
  • kvety levandule (5 – 6 polievkových lyžíc)

Postup je veľmi jednoduchý, ako pri tvorbe iných sirupov. Všetko spolu zmiešajte, nechajte prevrieť a chvíľu odstáť. Potom sirup prelejte do sklenej fľaše a uskladnite na tmavom a chladnom mieste. V lete si tak môžete pochutnávať na výbornej limonáde s levanduľovým sirupom.


Levanduľové makronky

Makronky, alebo po správnosti francúzske macarons sa tešia veľkej obľube u malých aj veľkých. Načo chodiť do cukrárne, keď si ich môžte pripraviť aj doma. Vyskúšajte recept na levanduľové makronky.

Potrebovať budete: 

  • 3 bielky
  • 100 gramov krupicového cukru
  • štipku soli
  • 125 gramov mandľovej múky
  • 155 gramov cukor múčka
  • 1 lyžicu sušených levanduľových kvetov
  • fialové a žlté potravinárske farbivo
  • citrón
  • 100 gramov masla
  • 1 lyžicu pomarančovej šťavy
  • pomarančovú kôru

Postup: Maslo na krém si nechajte odstáť, aby dostatočne zmäklo. Plech pokvapkajte olejom a vyložte papierom na pečenie. Bielky vymiešajte spolu s krupicovým cukrom, lyžičkou citrónovej šťavy a štipkou soli na hladký sneh (pozor, aby vám v ňom nezostali hrudky). Zvlášť zmiešame mandľovú múku so 125 g cukor múčka a vmiešame túto zmes do snehu. Primiešame levanduľové kvety a fialové potravinárske farbivo. Pomocou cukrárenského sáčku striekame na plech kolieska s priemerom cca 3cm. Necháme na plechu zaschnúť 15 minút a potom 15 minút pečieme v rúre pri teplote 150 stupňov. Po vybratí ich necháme vychladiť a dáme dole z plechu. Pripravíme si pomarančový krém, ktorým budeme makronky plniť. Zmiešame 30g cukor múčka spolu s pomarančovou šťavou, kôrou a žltým farbivom. Do zmesi vmiešame zmäknuté maslo a spojíme v hladký krém. Takto pripraveným krémom zlepíme naše vopred upečené levanduľové makronky a môžme začať degustovať.

Levandula, ako ozdoba interiéru

Dnešné handmade portály nám ponúkajú okrem množstva hotových levanduľových výrobkov, aj kopec inšpirácii, ako si urobiť levanduľovú ozdobu doma. Nielenže prevoniate svoj domov vôňou levandule, ale môžete ju použiť aj ako interierový doplnok, v rôznych podobách. 

Ušite, alebo uháčkujte vrecúška rôznych tvarov, ako sú napríklad srdiečka, mešce či hviezdičky a jednoducho ich naplnte sušenými levanduľovými kvetmi, ozdobte peknou stuhou, alebo čipkou. Z takto naplnených vrecúšok si môžte urobiť girlandu, ktorú jednoducho niekam zavesíte, alebo ich pekne naaranžujte do nejakej okrasnej nádoby v provensálskom štýle. Pre tých menej handmade zručných je tu jednoduchšia verzia, na ktorú postačí sklenená misa, do ktorej nasypete levanduľu. Vynikne v nej fialová farba levandule, ktorá nielenže oživí svojou farbou Váš interiér, ale ho aj nádherne rozvonia.

Inšpirovali sme vás k nejakému kuchárskemu pokusu s levanduľou alebo k tvorbe handmade ozdôbok do Vášho interiéru ? Ak áno, tak sa smelo do toho pustite a nezabudnite si k tomu spraviť nejaký dobrý čaj. Napríklad aj ten levanduľový. :-)