Pred časom prebehli médiami reportáže o tom, ako si na krabičke bylinkového čaju, o ktorom už praprababky vedeli, že pomáha pri prechladnutí, nebudete mocť prečítať, že Vám pri tom prechladnutí pomôže... Redaktor vtipne odkazoval na encyklopédie botaniky, ktoré si treba pribaliť, ak chcete podniknúť nákup čaju.

Európska komisia bola totiž Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach zaviazaná pre vytvorenie Zoznamov povolených zdravotných tvrdení, ktoré majú v praxi regulovať používané zdravotné tvrdenia v označení (obaloch a etiketách) potravín, vrátane výživových doplnkov.

V praxi to vyzerá asi tak, že ak chcete tvrdiť, že nejaký čaj obsahuje antioxidanty, podporuje metabolizmus, či priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém, môžete tak urobiť až vtedy, keď to vogoni z Európskej komisie schvália.

A ak poznáte vogonov, viete dobre, že:

"Je to jedna z nejnepříjemnějších ras v Galaxii - nejsou ani tak zlí, jako spíš nevlídní, byrokratičtí, panovační a bezcitní. Nehnuli by prstem ani pro vlastní babičku, kdyby ji chtěla spolknout žravá blátotlačka z Traalu, pokud by neměli písemný příkaz, vyhotovený se dvěma kopiem poslaný shora, odeslaný zpět, vrácený k doplnění, archivovaný, ztracený, nalezený, podrobený veřejné debatě, znovu ztracený, tři měsíce kompostovaný a nakonec recyklovaný jako pevný podpalovač." 

(koniec citátu z knihy Stopařův průvodce po Galaxii od fenomenálneho Douglasa Adamsa so skvelým českým prekladom Jany Hollanovej)

Samozrejme, zákaz vyšiel a schvaľovanie tvrdení ide buď slimačím tempom alebo sú rovno zamietnuté s tým, že nespĺňajú potrebné nariadenia. Zázračná formulka o zamietnutí je pri mnohých doteraz celkom samozrejmých tvrdeniach:

"Non-compliance with the Regulation because on the basis of the scientific evidence assessed, this food is not sufficiently characterised for a scientific assessment of this claimed effect and the claim could not therefore be substantiated."

(zdroj: http://ec.europa.eu/nuhclaims/)

Na jednej strane chápem snahu ochrániť spotrebiteľa pred zázračnými prípravkami, ktoré majú v lepšom prípade len placebo efekt, a v tom horšom môžu dokonca uškodiť... Ľudia radi hľadajú rôzne "skratky" a radšej sa budú napchávať kadejakými pilulkami, než by prestali jesť nezdravo a zdvihli zadok z gauča.
Na druhej strane robiť z ľudí nesvojprávnych idiotov a regulovať do nepríčetna všetko, čo im príde pod ruku, je totálne kontraproduktívne.

Celý mechanizmus ochrany spotrebiteľa zachádza za rozumné hranice a už ho dávno nechráni, skôr z neho robí nemysliacu figúrku. Sú ľudia, ktorí potrebujú "ochrannú" ruku vodcu - a tak ako kedysi mávali v dobrej viere diktátorom, dnes s nostalgiou spomínajú na "luxusnú" starostlivosť súdruhov za minulého režimu.
Živná pôda pre gaunerov akých máme aj u nás stále peknú kopu, a práve vďaka tým pohodlným nemysliacim a ochranu hľadajúcim spoluobčanom sa nevieme tej pliagy zbaviť.

Čoskoro sa bude v EÚ písať všetko rovnako a možno jedného dňa nariadia všetkým rovnaký účes - po severokórejskom vzore. Všetci na "Kima"!

Je jasné, že keď už sa v Bruseli tí vogoni toľkí zišli, potrebujú za svoje premrštené platy vykazovať nejakú činnosť. Žiadosti s kolkami na schválenie tvrdení niečo stoja, väčšina aj tak neprejde, preto to mnohí predajcovia ani nechcú riešiť, vzdávajú to a sťahujú z krabičiek a obalov tovaru aj užitočné informácie.

Keď však napíšeme k Pu Erhu, že pomáha s cholesterolom, tak pomáha, aj keď to nie je napísané vo vogonskej tabuľke... ;)


Na záver vzdajme spoločne minútou ticha hold zdravému rozumu... Howgh.

Zdroje informácií k problematike:

ale tiež: