Každá mama chce pre svoje dieťa len to najlepšie. Tehotenstvo so sebou prináša mnohé zmeny, okrem iných sú nevyhnutné aj úpravy v jedálničku. Počas tehotenstva, ale aj počas kojenia mamičky myslia predovšetkým na svoje dieťatko a logicky sa niektorých jedál. či nápojov na nejaký  čas vzdajú.

Veľa mamičiek, pre ktoré je čaj nielen každodenným obľúbeným nápojom, ale aj súčasť životného štýlu, v tomto období sklamane konštatuje, že s čajmi je na nejaký čas koniec. Nemusí to tak byť. Čajov sa v tehotenstve vzdať nemusíte, len selektujte, ktoré z nich môžete a ktoré nemôžete v tomto období piť. Nie je totiž čaj ako čaj.

Čaje a nečaje

Pravé čaje sú vyrobené z čajovníka - rastlinky Camelia Sinensis.

Všetky čaje, ktoré poznáme, sa vyrábajú z tejto jednej rastlinky - čierne, zelené, či biele čaje… oolongy alebo obľúbený pu erh.

Na ich rozmanitosť vplýva stupeň a spôsob spracovania, oblasť, v ktorej bol čaj vypestovaný - v akej nadmorskej výške, v akom podnebí, obdobie zberu, samotný spôsob zberu aj postavenie listu na čajovom kríčku :-).

Pravé čaje obsahujú určité množstvo kofeínu. Je síce pravda, že oveľa menšie ako káva, ale je dobré vedieť, ktoré čaje sú silnejšie a ktoré sú pre vás i bábätko viac v pohode.

Niekoľko šálok bieleho čaju alebo jemný druhý nálev zeleného čaju si môžete pokojne dopriať. Obľúbený je aj klasický pu erh, ktorý má nízky obsah kofeínu a okrem toho pomáha pri žalúdočných ťažkostiach.

Čoraz obľúbenejšie sú aj tzv. nečaje, ktoré síce nazývame čajom, ale nepochádzajú z čajovníka, ale z rôznych iných bylín, stromov a kríkov.

Z tých čajov sú vhodné výborné čaje rooibos alebo honeybush, prípadne, ak Vás trápia nevoľnosti, pomáha čaj z mäty.

Počas tehotenstva treba obmedziť kofeín - nahraďte kávu čajom

Lekári odporúčajú tehotným ženám obmedziť príjem kofeínu na menej ako 200 mg denne. Príliš vysoké dávky kofeínu počas tehotenstva môžu mať vplyv na zdravie nenarodeného dieťaťa i matky.

V období kojenia môže kofeín spôsobiť podráždenosť a zvýšenú nespavosť dieťaťa.  Kofeín sa po požití dostáva do krvi v priebehu 30 - 45 min. Prostredníctvom telesných tekutín sa v tele ďalej distribuuje a následne sa metabolizuje a vylučuje močom normálne približne po 3 - 5 hodinách. U tehotných žien je metabolizmus pomalší a tento čas sa môže predĺžiť až na 18 hodín.

Obsah kofeínu neodhadnete podľa farby nálevu.:-) Neplatí, že čím tmavší čaj, tým silnejší.

Obsah kofeínu (v mg) na 1,5 dcl hrnček čaju a porovnanie s kávou preto priblíži tento graf:

Skúste druhý nálev

Veľa čajov z našej ponuky si môžete zaliať niekoľkokrát. Sú to tzv. viacnálevové čaje.

Ak si chcete dopriať svoj obľúbený čaj, no máte strach z kofeínu, odporúčame dať si až druhý nálev. Prvý môžu vypiť ostatní členovia rodiny, priatelia, či kolegovia. Vy si urobte druhý nálev, ktorý bude rovnako lahodný, no nebude obsahovať toľko kofeínu.

Aké čaje odporúčame?

  • Honeybush Super Grade - znižuje hladinu cukru a cholesterolu, podporuje trávenie...
  • Marocká mäta - výborná tiež proti nevoľnostiam...
  • Pu Erh - pomáha metabolizmu, znižuje hladinu cholesterolu a krvý tlak...
  • Rooibos Super Grade - na uvoľnenie a upokojenie, pomáha pri depresiách a poruchách spánku...
  • Rooibos Green Super Grade - priaznivo vplýva na cievy a posilňuje imunitný systém...
  • Shou Mee - bohatý na minerálne látky, má tiež priaznivé účinky na pleť...

V období tehotenstva a kojenia sa radšej vyhnite týmto čajom:

Čierny čaj

Nie je vyslovene zakázaný, ale odporúča sa piť len vo veľmi obmedzenom množstve

  • má vyšší obsah kofeínu
  • zhoršuje vstrebávanie železa
  • môže spôsobiť vznik zápchy, ktorá aj tak trápi nejednu budúcu mamičku

Lapacho

V tehotenstve sa nesmie piť, pretože obsahuje chinín! Chinín môže poškodiť plod, prípadne spôsobiť kontrakcie maternice (čo môže pri rizikových tehotenstvách vyvolať potrat).

Za bežných okolností je Lapacho mimoriadne zdraviu prospešný čaj-nečaj z kôry stromu Tabebuia Impetiginosa, ktorý rastie v Brazíli, Argentíne a Paraguaji. Neodporúča sa piť tehotným ženám, mamičkám, ktoré koja, ani deťom do 3 rokov.

Čaje Maté

Maté je typický nápoj paraguajských indiánov, známy najmä pre svoje silné a dlhotrvajúce povzbudzujúce účinky. V tomto ohľade sa blíži viac ku káve ako k čaju.