Rosie

Ani neviem presne kedy sme sa s Rosie spoznali, ale bude to už viac ako desať rokov.

Patrí k tým ľuďom, ktorí sú skrátka "človečí" - dobrí, čestní, úprimní. Taká čistá duša, ktorá zachraňuje vtáčatká, žabky a salamandry, a ktorá si dokáže vychutnať okamihy v prírode so zvieratkami, stromami, potôčikmi, pretože nepozerá na svet iba očami, ale srdcom.

Rosie sa v prírode vyzná. Je odborníčka, vie poradiť, nenechá nikdy riešenia na iných, je akčná a rázna. A vždy pripravená pomôcť tam, kde treba. Jedna z prvých vecí, ktoré sme spolu riešili bola webová stránka pre kamaráta Metoda zo Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej.

Rosie Naive Art

Pred niekoľkými rokmi začala maľovať obrázky vĺčika s Červenou čiapočkou brániacich les, túliacich sa k sebe, námorníka na mori, prípadne dievčatko s medvedíkom, či bútľavý strom plný lesných obyvateľov. A tiež množstvá krásnych krajiniek a nežných príbehov, ktoré už teraz krášlia nejednu stenu a tešia fanúšikov na jej Facebooku a Instagrame. Vznikla značka Rosie Naive Art.

Rosie maľuje pre radosť, nie na objednávku. Maľuje to, čo práve cíti a čo potrebuje zo seba dostať von. Niekedy sú to emócie radosti, inokedy vás jej obrázok roznežní, či prinúti sa zastaviť a zamyslieť.

Keďže čoraz viac ľudí chce mať svoj kúsok umenia Rosie Naive Art doma, vyskúšali sme pred pár rokmi urobiť tričká s jej obrázkami, predovšetkým pre deti. 

Pred Vianocami vyberáme tie najkrajšie zimné témy na pohľadnice, jej obrázky sú u detí obľúbené ako pexeso, či omaľovánky a minulý rok sme vyskúšali hrnčeky. Prvá várka, ktorá prišla v piatok podvečer sa vypredala do nedeľného obeda. :)

Zásadný zlom v tvorbe nastal, keď Rosie začala tvoriť nielen akrylkami na plátne, ale aj ceruzkou na tablete. Môžu tak vznikať momentky zachytávajúce dianie okolo nás.

Od nežnej Čiapočky k badass Red

Obrázky s Čiapočkou z času na čas spestrila rázna, sebavedomá a prostoreká Red. Komentujúc rôzne situácie a ľudí, ktorí si zaslúžili, aby im niekto riadne naložil, nešetrí expresívnym slovníkom, ktorý triafa do čierneho.

Paradoxne (alebo práve preto :)) sa okruh fanúšikov Rosie Naive Art výrazne rozšíril. Občas to schytali politici, občas poľovníci alebo "dezoláti" erdžiaci po ivermektíne.

Posledný mesiac majú kresby celkom iný zmysel. Pomáhajú nám aspoň na malú chvíľku prekonávať hnev z bezmocnosti nad tým, čo sa deje na Ukrajine.
Rosie zachytáva citlivo obraz vojny, keď vĺčika a Red nechala traktorom odtiahnuť ruský tank. Na druhej strane, bez okolkov a na plnú hubu to od nej schytáva ľudská hlúposť, zákernosť, závisť a malosť.

Obrázky, ktoré sú virál

Najskôr to boli Čiapočka a vĺčik pre Lesooochranárske zoskupenie VLK a Juraja Lukáča so svojou verziou gandalfovského "You shall not pass!" na ceduľke s nápisom NO PASARAN.

Red & Wolf, ktorí sa vedia tešiť aj z dažďa (inak, z toho by sme sa mali tešiť všetci, je ho stále menej) na obrázku, ktorý voláme "Pozri, ako krásne prší." :) boli namaľovaní veľakrát a vyrobili sme s nimi aj parádne hrnčeky a tričká.

Keď Rusi zaútočili na Ukrajinu, na tablete u Rosie vznikla modrá holubica na žltom podklade, ktorú si ľudia dávajú do profiloviek. Rozhodli sme sa, že ňou skúsime aspoň trochu finančne podporiť tých, ktorí pomáhajú v prvej línii a vďaka predaju žltých tričiek s modrou holubicou sme poslali Človeku v ohrození 407 eur.

Aktuálne najúspešnejší je určite obrázok s traktorom a tankom, ktorý je tak žiadaný, že v predobjednávkach oň prejavili záujem stovky ľudí. Je to skrátka obrázok, ktorý má silnú emóciu - spája v sebe krehkosť aj skrytú silu a tiež to, že aj zdanlivo slabší súper dokáže napáliť svojho nepriateľa.
A to je to, v čo všetci pevne dúfame.

Obrázok k rannému čaju

A tak v posledných týždňoch, mesiacoch, či hádam už aj rokoch sa pri rannom čaji zvyknem pozrieť na stránku Rosie Naive Art a obrázky, ktoré tam nájdem, mi zlepšia deň.