Vedci na University of Derby previedli výskum, na základe ktorého dospeli k tomu, že lacné vrecúškové čaje, ktoré nám ponúkajú supermarkety môžu mať na náš organizmus negatívny vplyv.

Vo svojich výsledkoch poukazujú na zaujímavé fakty, ako to, že niektoré čajové zmesy môžu obsahovať zvýšené množstvo fluoru. U lacných čajov, ktoré nájdete aj v našich supermarketoch, bola nameraná hladina fluoridu prekračujúca maximálnu dennú dávku o 2 mg na liter. Aj keď je fluórid bežne používaná látka, ktorú obsahujú zubné pasty pre prevenciu zubného kazu a je zahrnutá aj v niektorých liekoch, ktoré majú podporovať zdravý rast kostí, je preukázané, že nadmerná konzumácia môže mať na nás negatívny vplyv.


Čo sa teda skrýva za tým, že lacné krabičkové čaje obsahujú také vysoké množstvo fluoridu?

Odpoveď je jednoduchá. Sú totiž vyrábané z najstarších listov čajovníka. Ten má však tendenciu nasávať fluorid z pôdy do seba, čo znamená, že staré drevo obsahuje vysokú koncentráciu tohto prvku, kým mladé lístky a púčiky len veľmi málo. V sušiarňach, v ktorých sa čaje sušia sú mladé lístky odobrané na tie najkvalitnejšie a najdrahšie čaje. Naopak tie najstaršie lístky putujú do lacných sáčkových čajov. Ak teda konzumujete vy, alebo vaše deti veľké množstvo čaju každý deň, mali by ste sa vyhnúť lacným nálevom zo sáčku. Autori štúdie tvrdia, že viac ako 3 vrecúčka takéhoto čaju môžu vášmu organizmu uškodiť. 


Čajové vrecúška

Samotné čajové vrecúška sú mnohokrát veľkým problémom. Isto si kladiete otázku prečo?

Predajcovia čajov čoraz častejšie ponúkajú porcovaný čaj v pyramídových sáčkoch, ktoré by mali paradoxne zlepšiť chuť čaju. Bohužiaľ mnoho výrobcov neváha pridávať do čajových vrecúšok plast a tak si ho mnohí ľudia zalievajú nevedomky s čajom. Práve z plastov sa pri vysokej teplote uvoľňuje mnoho škodlivých látok, ktoré majú rakovinotvorné účinky. Poviete si fajn a radšej si zalejete papierové vrecúško v domnení, že  je zdraviu prospešnejšie. Pozor, nie je to tak! Papierové vrecúška sú často potiahnuté látkou s názvom epichlorhydrin, ktorý je považovaný Národným inštitútom pre bezpečnosť a ochranu zdravia za látku, ktorá sa po styku s vodou automaticky stáva karcinogénnou.


Mastné fľaky

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa vám na náleve z vrecúška vytvoria po chvíli mastné fľaky?

Najčastejšie sa mastné škvrny objavujú v prípade, že čaj prešiel počas prípravy pražením na panvici s nadmerným množstvom oleja. Olej, ktorý škvrny vytvára pochádza z čajových semienok a počas úpravy bol zámerne aplikovaný na panvicu, aby napomohol jednak ľahšej manipulácii s čajovými lístkami na panvici, ale aj ako prevencia proti spáleniu krehkých čajových lístkov. Pri spracovaní kvalitných drahých čajov sa odborníci snažia pridávať minimálne množstvo oleja, pretože nadmerné množstvo oleja dodá čaju olejnatú a mastnú chuť. Mastný film teda najčastejšie nájdete u lacných znehodnotených čajov.

Pýtate sa teda čo je tou správnou čajovou voľbou ? No predsa kvalitné sypané čaje z našej eČajovne.

Ich príprava je síce trochu pracnejšia, ale ten pôžitok z dobrého a zdravého čaju je na nezaplatenie. :-)