U nás zatiaľ neznámy, no vo svete ospevovaný Mursalský čaj zo stebiel Ranhoja horského. Už v dávnych dobách sa toto bylina používala na rýchlejšie hojenie rán spôsobených ťažkým železným brnením počas bitiek.

Ranhoj horský je tradičná liečivá bylina južného Balkánu, ktorá sa teší veľkej obľube hlavne v ľudovom liečiteľstve. Vo voľnej prírode ju nájdete rásť na vybraných miestach v Grécku, Bulharsku a Turecku. Rastie na suchých skalách, pretože neznáša vlhkosť pôdy a dážď. Okrem toho, že táto bylinka v sebe ukrýva množstvo zdraviu prospešných účinkov, je tiež označovaná ako bylina dlhovekosti. Dokonca je zaradená aj do Červenej knihy ohrozených druhov a v Bulharsku chránená zákonom o ochrane prírody. Ľudoví liečitelia už dávno vedeli, že látky ktoré vylučujú listy Ranhoja Horského majú protizápalový, antibakteriálny a antireumatický účinok, tiež ju často využívali pri liečbe angíny, bronchitídy či prechladnutí.

                   

Mursalský čaj a zdravie:

  • pomáha vylučovať obličkové kamene (napomáha k šetrnému vylučovaniu kameňov z organizmu)
  • má protizápalové účinky a podporuje hojenie rán
  • podporuje vykašliavanie hlienu pri ochorení priedušiek
  • pre vysoký obsah selenu je čaj tiež silný antioxidant a preto je vhodné ho piť pre očistu organizmu
  • pomáha riešiť problémy s chudokrvnosťou

V Mursalskom čaji sú aj napriek tomu, že neobsahuje teín obsiahnuté látky, ktoré povzbudia náš organizmus a majú naň pozitívny vplyv. Je v ňom obsiahnuté veľké množstvo stopových prvkov a minerálov Na, K, Zn, Mg, P, Si, Al, Fe, Cu, Selén, ale aj éterické oleje a fenoly. Jednoducho povedané, od koreňov až po kvet obsahuje tento čaj množstvo liečivých látok. Extrakty z tejto rastliny sú vďaka svojim vlastnostiam často súčasťou prípravkov proti chudokrvnosti.

Príprava čaju a balenie

Správna príprava Mursalského čaju je veľmi dôležitá, hlavne pre zachovanie všetkých účinných zložiek v čaji.

Je to jednoduché: Celé 1 steblo Ranhoja horského vložíte do 250 ml vody, necháte zovrieť a 5 minúť variť na miernom ohni. Ak máte radi sladší čajík, môžete si ho osladiť medom,alebo kandizovaným cukrom na paličke z našej eČajovne.

Čajík je zabalený v priesvitnej fólii, vďaka tomuto spôsobu balenia si čaj udrží dlhšie udržanie svoju lahodnú chuť. Pri jeho balení sa nepoužívajú žiadne prídavné látky, takže sa vylučuje akékoľvek pridávanie, ako je to u niektorých sypaných čajoch. Ak si chcete aj vy vychutnať pozitívne účinky tejto bylinky tak smelo do toho. 

Príjemne chvíle strávené pri šálke dobrého čaju Vám želá eČajovňa.