Palacinky sú úžasne kreatívne jedlo. Môžete si ich pripraviť na sladko, na slano, ozdobiť ovocím, šľahačkou, zmrzlinou, čokoládou, orieškami... alebo si ich iba zľahka pokvapkať citrónovou šťavou a posypať cukrom - toto je pecka, vážne to niekedy vyskúšajte ;).

V rámci snahy o zdravší životný štýl a ohľaduplný prístup k prírode sa čoraz viac ľudí začína stravovať, obliekať a žiť vegánsky. K tomuto životnému štýlu nepochybne patria aj skvelé čaje.

V tomto recepte sa spája svet vegánsky a svet čajový a výsledkom je chutná zelená maškrta, ktorá spestrí každý stôl.

Do palacinkového cesta sme pridali trochu japonského zeleného čaju matcha, ktorý je rozomletý na prášok a okrem toho, že si z neho môžete urobiť skvelý čaj, je obľúbenou prísadou pri príprave cukroviniek. Pridáva sa do koláčikov, krémov, zmrzlín podobne ako by ste pridali kakaový prášok.

Zeleným čajovým palacinkám sme dali meno Matchacinky a hneď sa to ujalo.

Recept je jednoduchý a prísady nepotrebujete vážiť. Stačí si ich odmerať v hrnčeku, či pohári.

Na palacinky budete potrebovať:

  • 500 ml sójového vanikového mlieka*
  • 200 ml hladkej múky
  • 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžice sódy bikarbóny
  • štipku soli
  • 1 - 2 čajové lyžičky čaju matcha.

* Môžete použiť aj iné rastlinné mlieko - napríklad ovsené alebo mandľové. Ale toto sa nám osvedčilo.
Ak nepoužijete vanilkové mlieko, pridajte do palacinkového cesta aj vanilku.

Postup:

Najlepšie je pripraviť si cesto priamo v mixéri. Najskôr si zamiešajte suché ingrediencie - múku, štipku soli, cukor a sódu bikarbónu. Do nich vlejte mlieko, olej a poriadne zmixujte. Nakoniec pridajte matchu.

Matcha je celkom výrazná, takže ak chcete palacinky iba prifarbiť, dajte si jej najskôr menej. Ak budete chcieť výraznejšiu matcha príchuť, pridajte si za lyžičku, alebo aj dve.

Ak nemáte na miešanie mixér, zmiešajte si suché ingrediencie v miske a potom ich pomaly vmiešajte do mlieka, aby sa vám neurobili hrudky.

Zohrejte si panvicu na palacinky. Môžete si ju zľahka potrieť olejom, ale ak je to dobrá a kvalitná palacinková panvica, tak olej nemusí byť potrebný - dali sme ho už trochu do cesta.

Cesto sa najlepšie naberá polievkovou naberačkou, inak známou aj ako "žufaňa" :). Lejte ho na dobre zohriatu panvicu pomaly, do kruhu a ak treba, ešte ho rozlejte po celej ploche panvice - nakloňte panvicu tak, aby stieklo tam, kde má na panvici ešte miesto.

Nerozlievajte ho až po úplný okraj, nechajte si priestor, aby sa vám palacinka ľahšie podobrala pri prevracaní.

Palacinka sa najskôr opraží po okrajoch - môžete vidieť, že cesto už je na nich suchšie. Po povrchu sa vytvoria bublinky. Opatrne palacinku podoberte a otočte na druhú stranu, aby sa opražila dobre z oboch strán.

Ak sa vám prvá palacinka prilepí alebo pri prevracaní prethrne, nevadí. Aspoň ju môžete ochutnať. Pri tomto recepte sa to ale nezvykne stať. Sú skvelé hneď od prvej.

Vyhadzovanie palaciniek a ich pretáčanie vo vzduchu chce trochu cviku, ale ak máte psíka, bude sa rád zúčastňovať palacinkového tréningu. :)

Keď sú palacinky hotové, pridajte si k nim obľúbený džem, ovocie, zmrzlinu, čokoládu alebo javorový sirup - skrátka čo máte na palacinkách najradšej.

Podávať môžete so šálkou lahodného zeleného čaju, alebo oolongu. Deťom bude určite chutiť s rooibosom, zaručene zaberá Happy time - pre krásne chvíle s rodinou.


Dodatok: Pri príprave Matchaciniek nebola zranená ani inak poškodená žiadna mačička. Sú 100% vegánske a vhodné pre všetkých priateľov zvierat. :)