Čaj do každého ročného obdobia. Hľadáte čaj vhodný pre dušu i zdravie. Priamo z tropických pralesov Vám prinášame jeden z najzdravších čajov na svete, nazývaný Lapacho. Poznali ho už Starí Inkovia. Lapacho pochádza z krajín Južnej Ameriky a patrí medzi ozdobu pralesov v Argentíne, Brazílii, či Paraguaji.


POZITÍVNE ÚČINKY NA IMUNITNÝ SYSTÉM

Tabebuia impetiginosa alebo tiež "Božský strom” dorastá do obrovských rozmerov (cca 30 metrov) a vo svojej kôre ukrýva veľké množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých sa vyrába lahodný nápoj Lapacho. Samotná kôra Tabebuie je považovaná za jednu z najliečivejších rastlín na svete. 

  • Priaznivo pôsobí na imunitný systém vďaka svojim antibakteriálnym účinkom. Odporúča sa piť pri chrípke, či iných vírusových ochoreniach.
  • Vyznačuje sa analgetickými účinkami. Je vhodné ho použiť pri bodnutí hmyzom alebo oparoch.
  • Pravidelné pitie čaju Lapacho prispieva k zlepšeniu krvného obehu, liečbe cukrovky, infekcii močového mechúra a tiež žaludočných ťažkostiach.
  • Vďaka miernym laxatívnym účinkom je čaj vhodný pre ľudí, ktorí trpia zápchou.

Čo je za nespočetným množstvom priaznivých účinkov tohto výnimočného čaju? Obsahuje cca dvadsať účinných chemických látok, medzi ktoré patria napríklad naftochinony. Naftochinony majú veľmi pozitívne účinky pri liečbe kvasinkových a plesňových infekciách. Tradičná čínska medicína ich využíva v rámci liečby  nádorových ochorení. Západoeurópska medicína, však doposiaľ tento priaznivý vplyv nepotvrdila, no odporúča Lapacho ako prevenciu vďaka vysokému obsahu flavanoidov. Flavanoidy obsahujú veľké množstvo antioxidačných látok, ktoré zabraňujú vzniku nádorov. 


PRÍPRAVA ČAJU LAPACHO

Príprava čaju Lapacho je o čosi zdĺhavejšia, no o to viac si potom vychutnáte tento blahodárny nápoj. Cca 1 polievkovú lyžicu Lapacha na 1 liter vody varíme asi 5 - 6 minút. Odstavíme a necháme lúhovať ešte 15 - 20 minút. Z tejto dávky si pripravíte 4 šálky Lapacha. Pre prípravu a uchovávanie čaju nie sú vhodné kovové nádoby. Vhodné materiály sú sklo alebo glazovaná keramika. Tiež sa odporúča miešať nápoj iba drevenou lyžicou alebo tyčinkou.  Svoju šálku Lapacha si môžete vychutnávať za tepla, či za studena. Jeho chuť je výnimočná a veľmi silná v akomkoľvek stave.