Na ďalekom východe sa jej po celé stáročia pripisujú magické schopnosti a patrí medzi najviac skúmanú bylinu na svete. Jednoducho povedané, kurkuma v poslednej dobe hýbe svetom. 

Kurkuma, známa tiež ako prírodné antidepresívum, si našla miesto aj v našej eČajovni. Môžete ju nájsť v podobe kurkumových čajov, ktoré nielen skvelo chutia, ale ich pitie Vám určite zlepší náladu.


Kurkuma a jej blahodárne účinky na ľudský organizmus

Kurkuma je dnes známa aj ako indický šafrán. Obsahuje žlté farbivo kurkumin, ktoré je hlavnou liečivou zložkou kurkumy. Väčšina z nás pozná kurkumu ako skvelú prísadu do jedál, no je aj výbornou prísadou do čaju.

Vedeli ste, že v Japonsku sa čaje s kurkumou tešia veľkej obľube? Japonci totiž tvrdia, že ten kto pije čaj s kurkumou sa dožije vysokého veku. Okrem toho má konzumácia kurkumy, či už v čerstvej alebo čajovej podobe, veľmi blahodárny vplyv na naše zdravie.

Liečivé účinky kurkumy:

  • znižuje hladinu cholesterolu
  • čistí krv
  • posilňuje srdce 
  • pôsobí probioticky a antisepticky
  • má pozitívny vplyv na psychiku, pretože posilňuje medzimozgové spoje
  • podporuje tvorbu žlče a vedie tak k lepšiemu tráveniu
  • posilňuje imunitu
  • znižuje riziko výskytu Alzheimerovej choroby
  • pôsobí proti cukrovke a obezite

V ajurvédskej medicíne je kurkuma hlavným prostriedkom k nastoleniu dobrej funkcie pečene a tiež ju používaju ako prostriedok na posilnenie žalúdka. Jej liečivé účinky sú známe aj v kozmetike - pravidelné užívanie má blahodárny vplyv na pleť.

Poďte preto spolu s nami ochutnať naše kurkumové čaje. 

 

Kurkuma Tea

Naša čajová zmes s názvom KURKUMA TEA v sebe okrem kurkumy ukrýva aj iné zdraviu prospešné bylinky. 

Aníz je jednou z byliniek, ktorá tiež pomáha liečiť celý rad problémov. Je skvelým bojovníkom proti suchému kašľu, či boľavým prieduškám.

Mäta zasa tlmí bolesti hlavy a zabraňuje zápalovým procesom v tele.

Fenykel v podobe čaju napomáha chudnutiu a rýchlejšiemu rozkladu tukov. Starovekí Rímania tiež verili, že fenykel podporuje vytrvalosť a posilňuje zrak. 

Túto skvelú čajovú zmes obohacuje o vitamíny aj goji, označované ako ovocie mladosti. Mnohí goji označuju za zázrak prírody, pretože zabraňuje starnutiu, zlepšuje zrak a posilňuje pamäť. Podobne ako kurkuma  posilňuje imunitný systém a tiež chráni ľudský organizmus pred cukrovkou. Obsahuje viac vitamínu C než pomaranče a tiež vitamíny B1, B2 a E.


Rooibos Kurkuma

Do našej čajovej ponuky sme kvôli veľkej obľube kurkumy pridali ešte jednu čajovú zmes - tentoraz v kombinácii s africkým rooibosom. Nájdete ju v našej eČajovni ako ROOIBOS KURKUMA. 

Rooibos je tak trochu netradičný čaj, pretože nepochádza z lístkov čajovníka. Vyrába sa z lístkov čajovníkovca kapského (Aspalathus linearis), ktorý rastie v Južnej Afrike. Rooibos sám osebe obsahuje množstvo prospešných látok medzi ktoré patria antioxidanty a vitamín C. Okrem iného má tiež bohaté zastúpenie minerálov: obsahuje sodík, horčík, meď, železo, draslík, vápnik, ale napríklad aj zinok.

 

Tak čo, dostali ste po prečítaní týchto riadkov aj Vy chuť na dobrý kurkumový čajík z našej eČajovne?

Tak sa smelo vrhnite do ochutnávania našich kurkumových noviniek. 

 

Vaša eČajovňa