O zelenom čaji sa toho už popísalo veľa. Aj my sme pre vás prednedávnom pripravili článok, v ktorom sme poukázali na blahodárne účinky zeleného čaju. 

No podobne ako zelený čaj, tak aj čierny má svoje miesto v prírodnej medicíne. Vďaka svojim blahodárnym účinkom na ľudský organizmus sa teší svojej obľube už viac ako 500 rokov. Ak si doprajete denne minimálne jednu šálku čierneho čaju, budete ťažiť z jeho zdraviu prospešných účinkov, o ktorých ste možno doteraz ani netušili.

Čierny čaj vďaka obsahu kofeínu do veľkej miery dokáže nahradiť pitie kávy, a preto ak sa z nejakých dôvodov musíte vzdať svojej šálky kávy, môžete smelo siahnúť práve po čiernom čaji.

Málokto vie, že v Číne sa do polovice 17. storočia pripravoval iba zelený čaj, no dlhou prepravou do Európy strácal na kvalite, preto rastúci dopyt po čaji donútil jeho výrobcov k tomu, aby hľadali spôsob ako čajové lístky čo najdlhšie udržať kvalitné. Čierny čaj tak odvtedy pri príprave prechádza procesom fermentácie. Vďaka nej získava čierny čaj svoju červenkastú až tmavohnedú farbu.


 PREČO JE PITIE ČIERNEHO ČAJU PROSPEŠNÉ PRE ZDRAVIE?

  • Podobne ako zelený čaj, aj pitie čierneho čaju znižuje riziko infarktu a pomáha predchádzať ochoreniam srdca. 
  • Ak obľubujete sladkosti a chceli by ste obmedziť ich konzumáciu, pitie čierneho čaju vyrovnáva hladinu cukru v krvi, čo zabraňuje prejedaniu sa a maškrteniu. 
  • Čierny čaj zmenšuje množstvo zubného povlaku a tým brzdí vznik zubného kazu. 
  • Pravidelné pitie čierneho čaju zabraňuje žalúdočným kŕčom a upokojuje črevá a žalúdok. 
  • Posilňuje náš imunitný systém a to vďaka obsahu trieslovín, ktoré sú schopné bojovať s vírusmi. Ochraňujú nás tak napríklad proti chrípke a bežne vyskytujúcimi sa vírusmi v každodennom živote.
  • Pitie čierného čaju vám dobije energiu a zlepší prietok krvi do mozgu.
  • Pitie čierneho čaju napomáha k lepšej koncentrácii a výkonnosti.
  • Je skvelou prevenciou proti cukrovke.
  • Ak vás trápi potenie nôh, odporúča sa kúpeľ nôh v čiernom čaji, ktorý obsahuje antibakteriálne látky a má tak protiplesňové účinky.
  • Vďaka obsahu trieslovín zlepšuje zdravie ďasien, v prípade problémov s ďasnami je vhodné používať čierny čaj ako ústnu vodu.

ZELENÝ VS ČIERNY ČAJ

Oba druhy čaju pochádzajú z rovnakej rastliny Camellia sinensis. Rozdiel nastáva pri spracovaní čaju. Zelený čaj na rozdiel od čierneho čaju neprechádza procesom fermentácie a jeho lístky sa po zbere nechajú ľahko zoxidovať a vysušiť. Líšia sa od seba obsahom teínu. V čiernom čaji je zastúpený vo väčšom množstve. Krátkym lúhovaním čierneho čaju ľahšie dosiahnete “kávový účinok”. Pokiaľ čaj necháte lúhovať dlhšie, rozpustia sa aj triesloviny. Následkom toho bude aróma čaju silnejšia a čaj môže byť horskejší a tmavší, no kofeín nebude zastúpený v tak veľkom množstve. O množstve kofeínu v čiernom čaji tak rozhoduje dĺžka lúhovania.

 

Príjemné čajovanie Vám želá eČajovňa.