Ani vy si už neviete predstaviť svoj deň bez rannej šálky voňavého čaju? Žiaľ, nie každý z nás si môže dopriať tento pôžitok. Kofeín, ktorý je obsiahnutý v zelenom alebo čiernom čaji nie je vhodný pre každého. Našťastie poznáme riešenie za náhradu zeleného a čierneho čaju. Jednou z možností je biely čaj, o ktorom sa môžete dočítať aj v našom blogu a tou druhou čaj “nečaj”. 

Prečo “nečaj”? Odpoveď je jednoduchá. Rooibos a honeybush pochádzajú z inej rastliny než pravý čaj.


História

Prvá zmienka o rastline s názvom honeybush pochádza z roku 1705. V tej dobe bolo Kapské mesto hlavným prekladiskom tovaru medzi Áziou a Holandskom. Vďaka tomu, že sa Kapské mesto stalo bristkým impériom sa dostal honeybush do povedomia ľudí nielen v Južnej Afrike.


Honeybush

Nečaj, ktorého domovom je Južná Afrika sa vyrába z divoko rastúceho keru Cyclopia, inak nazývaného honeybush. Zvyčajne honeybush rastie vo vyšších polohách, preto jeho spracovanie vôbec nie je jednoduché. Z celkového množstva je priblížne iba 30% kríkov určených na komerčné pestovanie, zvyšných 70%  je spracovávaných ručne v odľahlých oblastiach. Dopyt po čaji honeybush je čoraz vyšší, preto nie je vylúčené, že počet komerčne pestovaných kríkov porastie. Svojich fanúšikov si čoraz viac získava vďaka svojej medovej vôni a čisto prírodnému pôvodu.

Honeybush je skvelou náhradou pravého čaju a okrem skvelej chuti má aj množstvo priaznivých zdravotných účinkov. Je charakteristický vysokým obsahom minerálnych látok, ako napríklad železo, zinok, vápnik. horčík, meď alebo sodík. Má antibakteriálne a protivírusové účinky, je účinný aj v boji proti ekzému a vyrážkam. Pomáha znižovať hladinu tuku a cholesterolu v krvi, upravuje menštruačný cyklus a znižuje riziko osteoporózy.  Okrem toho pôsobí močopudne, antidepresívne a blahodárne na nervovú sústavu. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov je prírodným kľúčom k úspešnej prevencii proti mnohým civilizačným ochoreniam. Antioxidanty sú totiž charakteristické tým, že dokážu ochrániť naše bunky pred zmenami, ktoré vedú napríklad k výskytu rakoviny.

Honeybush je zvyčajne konzumovaný ako čistý nálev, no dnes sa na trhu objavujú rôzne zmesi v kombinácii s ovocím. Jeho chuť je nasladlá a výluh chutí výborne aj ako studený nápoj. Vďaka tomu je obľúbeným nápojom u deti a je skvelou variantou ochuteného nápoja vhodného na popíjanie v škole. Okrem skvelej chuti ide totiž o nápoj, ktorý neobsahuje kofeín, nie je presladený ako limonády a džúsy. A čo je dôležité: fluor a vápnik, ktoré sú v ňom obsiahnuté napomáhajú zdravému vývoju detských zúbkov a kostí.

Ak ste po prečítaní týchto riadkov aj vy dostali chuť na šálku honeybushu, nájdete ho v našej eČajovni!