Poradíme vám, čo si zbaliť, zabezpečiť a na čo nezabudnúť pred odchodom na najväčší slovenský hudobný festival. Tento zoznam nie je univerzálny, pokojne si ho vylepšite, ale určite poslúži ako skvelá inšpirácia. Takže, čo si zobrať na Pohodu...

To know before you go.


 1. Lístky! :-)

Permanentky na festival a parkovacie lístky, ak idete autom.

Lístky už by ste mali mať zakúpené, ak nie, skočte rýchlo na https://www.pohodafestival.sk/sk/shop/shop-listky a skúste šťastie.
Nikdy si nekupujte lístky na Bazoši alebo iným pokútnym spôsobom. Hrozí vám, že budú "fejk" a zostanete pred bránami festivalu a v nie príliš dobrej nálade.

2. Ubytovanie

K správnemu festivalu patrí spanie v stane. Nezabudnite si preto stan, karimatku, spacák a ak máte možnosť, oceníte aj malý vankúšik. Pred festivalom je vhodné skontrolovať, či má stan všetky potrebné časti a prevetrať spacák.

Ak máte radi komfort, pravdepodobne ste si už zabezpečili ubytovanie v chatke, stanovom mestečku Tent Inn alebo niekde v okolí letiska. Inak vás čaká pravá festivalová klasika. Enjoy! Ja sa na to doslova teším.

3. Doklady

Nezabudnite na osobné doklady - občiansky preukaz, kartičku poistenca a ak idete autom, vodičský preukaz a doklady od auta.

4. Money Money Money...

Na Pohode je možné vybrať si peniaze z bankomatov, keby náhodou došli, ale je dobré mať so sebou nejakú hotovosť.

5. Mobil

Ako by ste mohli zabudnúť... Ako inak robiť seflíčka a nahrávať si zážitky. Dobíjanie mobilov je zabezpečené, ak však máte vlastnú prenosnú nabíjačku, vyhnete sa čakaniu v rade.

6. Taška, kabelka, ľadvinka alebo batoh

Pri blúdení areálom budete potrebovať nosiť so sebou zopár vecí, preto je vhodné mať ani veľkú, ani malú taštičku. Optimálne nepremokavú a dobre uzatvárateľnú, ak by ste náhodou zmokli.

Uvedomte si, že veľký batoh bude na obtiaž vám i ľuďom okolo vás, ak budete chcieť voľne hopsať pred stagom.

Dobre poslúžiia aj nohavice s vreckami, tzv. "kapsáče". Pozor však, aby ste ich obsah nevytratili alebo nezničili.

7. Hygienické potreby

Zubná kefka, pasta, mydlo, papierové vreckovky, šampón, hrebeň, ... to je základ, ktorý potrebujete. Praktické sú aj vlhčené utierky a nezabudnite na Dettol alebo inú dezinfekciu rúk.
Veď viete...

Samozrejme, správny "stopár" sa nikam nepohne bez svojho uteráka. Takže si ho prihoďte na kopu.

Ak si plánujete dať kukuricu, možno bude fajn mať so sebou aj zubnú niť. ;)

Dámy, ktoré si potrpia na makeup ocenia vodeodolnú maskaru ;-).

8. Ochrana pred slnkom

Hlava - na letisku je to počas slnečných dní poriadny "výpek", preto nepodceňujte ochranu pred úpalom. Klobúk, šiltovka alebo aspoň šatka na hlave počas dňa sú nevyhnutnou súčasťou festivalovej výbavy.

Pokožka - ochranný krém s vyšším faktorom, ktorý si nielen zoberiete, ale aj budete používať, vás zase ochráni pred spálením pokožky.

Oči - oči si chráňte slnečnými okuliarmi.

Pery - myslite aj na svoje pery. Ak slnko celý deň pečie, môžu sa spáliť tiež. Zabezpečte si pomádu na pery s ochranným faktorom.

Aktuálne je predpoveď na Pohodový víkend príjemná a SHMU naznačuje, že by sme sa piecť nemuseli, ale určite si zbaľte nejaký ten vyšší UV faktor.

9. Minilekárnička

Je fajn mať so sebou pár drobností pre prípad "keby niečo"... leukoplast, obväz, Paralen alebo "ibáč", Fenistil (skvelý, ak vás niečo poštípe alebo sa predsa len spálite na slniečku).
Ak užívate nejaké lieky na predpis alebo beriete hormonálnu antikoncepciu, nezabudnite si ich pribaliť.

10. Oblečenie a obuv

Vezmite ľahké vzdušné veci do letného počasia. Večer sa však ochladí, takže je fajn mať aj dlhé nohavice a mikinu na prezlečenie. Možno sandále na večer radi vymeníte za tenisky.

Z tepla bývajú búrky, a Pohodou sa pravidelne preženie aspoň nejaká krátka búrka a prietrž mračien. Preto nezabudnite na dobrý pršiplášť a samozrejme, majte v zálohe veci na prezlečenie a prezutie, ak by ste zmokli do nitky.
Podľa predpovedí sa nechystá Pohoda a la ročník 2001, kedy sme sa čvachtali celý čas v bahne, ale ak chcete, prihoďte si do auta/batohu aj gumáky.

11. Drobné tipy

  • Baterka - pri hľadaní cesty do stanu sa vám určite zíde. Niektoré mobily síce svietia, ale možno budete chcieť šetriť batériu.
  • Igelitová taška na špinavé oblečenie.
  • Nepremokavý obal na peniaze alebo mobil.
  • Motúz, lepiaca páska, štipce - majú všestranné použitie.
  • Vejár.
  • Repelent.
  • Štuple do uší.

Pozor! Product Placement :-)

Nejaké super tričko už máte? 

Festival sa bude niesť v atmosfére podpory Ukrajine - určite zažiarite v žltom tričku PEACE FOR UKRAINE. Okrem toho, že budete mať super tričko, podporíte aj našu zbierku obetiam vojnových zločinov.

Že ste POHOĎÁK a nad vecou ako Red&Wolf vieme sa dá tiež ukázať na prvý pohľad.

A pozor - tričká s tankom FCKPTN sa už dopredávajú. Skladom sú posledné kusy. Neváhajte a vyberte si to svoje teraz.

Čo odošleme v pondelok-utorok, má šancu ešte prísť.


Na čo si dať pozor?

Určite so sebou neberte žiadne sklenené fľaše, ani dáždniky, ani iné predmety, ktoré by mohli ublížiť iným návštevníkom festivalu. Buďte ohľaduplní.

Dodržiavajte pitný režim - a tým nemáme na mysli pivný režim :-)... ten až potom. Dostatok tekutín počas dňa vás ochráni pred dehydratáciou a zbytočným bolením hlavy.
Ak beriete na festival deti, dohliadnite na to, aby často pili vodu.

Manipulácia s otvoreným ohňom je v stanových mestečkách zakázaná - takže žiadne fakle, lampáše, ani ohníky. Je to pre bezpečnosť všetkých

A pre fajčiarov - vo všetkých stanoch vrátane tanečnej scény a v detskom parku platí prísny zákaz fajčenia.
Toto je uvedené priamo v podmienkach festivalu. Okrem toho je fajn uvedomiť si, že ak ste aj na voľnom priestranstve, ale v hustom dave pred hlavnym pódiom, vaša cigareta obťažuje ostatných svojim dymom a hrozí, že niekoho popálite.
Pozor na deti, ktorých je na Pohode veľmi veľa, veľa z nich má oči vo výške vašej ruky, ktorou mávate so zapálenou cigaretou...


Užite si to a buďte "v Pohode"

Užite si Pohodu tak, aby ste sa vrátili zdraví, šťastní a plní zážitkov.

Nezabúdajte, že Pohoda je Pohodou práve preto, že sú na nej "pohodoví ľudia". Buďte ohľaduplní, zdvorilí, milí a ústretoví.

Pohoda je malým ostrovčekom "pozitívnej deviácie" Slovenska. Každým rokom sa jej usporiadatelia snažia pripraviť pre návštevníkov čo najlepšie podmienky a najlepší program. Pomôžte im v tom tak, že sa budete riadiť pravidlami a pokynmi usporiadateľov a dbať na bezpečnosť seba i  ľudí okolo seba.

Veríme, že si ju užijete naozaj naplno. Krásnu Pohodu prajeme!