Vedeli ste o tom, že čaj slúži ako inšpirácia pre mnohých umelcov?

ČAJ V LITERATÚRE

Prvou známou knihou o čaji je kniha z roku 780 a volá sa Čcha-ťing. Jej autor Lu Jü (733-804) -  čínsky čajový majster z obdobia dynastie Tchang v nej zhrnul všetky vtedajšie znalosti o pôvode čaju, jeho pestovaní, zbere a spracovaní, a samozrejme, aj o príprave a spôsoboch pitia čaju. Táto útla knižka, ktorá je u nás známa pod názvom Klasická kniha o čaji, sa stala kľúčovým dielom pri formovaní čajovej kultúry.

O tisíc rokov neskôr, v roku 1862 napísal Knihu o čaji aj filozof, učenec a kurátor bostonského Múzea krásnych umení a Múzea japonského a čínskeho Okaru Kakuzó.

Čaj inšpiroval aj súčasného autora divadelných hier, Thomasa Kilroya, ktorý v roku 1976 napísal hru so zaujímavým názvom Čaj, sex a Shakespeare.

Svoje spomienky na stretnutia s politickými vodcami, spisovateľmi, umelcami a hudobníkmi spísal v roku 2006 William Frankel v knihe Tea with Einstein and other Memories (Čaj s Einsteinom a iné spomienky).


ČAJ A UMENIE

Umenie oslavuje čaj v priebehu celých dejín. Napríklad japonské nástenné maľby často znázorňujú čajové obrady. Koncom 19. storočia zachytil čínsky umelec Tinqua na 12 akvareloch jednotlivé fázy spracovania čaju, od pestovania až po balenie a export.

Mnohí umelci vytvárajú z konvičiek, lyžičiek a čajových sáčkov umelecké diela. Posledná takáto pozoruhodná akcia sa menovala The Artful Teapot.


ARCHITEKTÚRA

Ľudia sa často schádzali práve v čajovniach, aby sa rozprávali a pochutnávali si na čaji – a tak vznikli čínske čajovne.

Vo Veľkej Británii vznikli čajovne v 30. rokoch 19. storočia pod záštitou protialkoholického hnutia ako alternatíva k pohostinstvám. Prvé čajovne dostali pomenovanie Salon de Thé.

Za architektúrou glasgowskej čajovne Willow je škótsky architekt a designer Charles Rennie Mackintosh v duchu moderny a romantizmu na začiatku 20. storočia.


MÓDA A KRÁSA

Málokto spája čaj práve s módou, no počas svojej dlhej histórie si našli spoločnú cestu. Známa modelka Kate Moss spolu s ďalšími celebritami popíjala čaj na pohovkách na White Tea and Diamonds Party. Darček pri príchode na túto párty zahŕňal špeciálne šperky inšpirované čajom a exluzívnou zmesou bylinných čajov.

Antioxidačné účinky čaju sa veľmi rýchlo dostali do povedomia kozmetických firiem. Firmy ako Estée Lauder a Elizabeth Arden predstavili krémy, ktoré boli inšpirované čajom. Elizabeth Arden napríklad vytvorila set vôni zelených čajov, aby nám priniesla zmyslové pohostenie pre myseľ, telo a dušu.

Prvou značkou, ktorá ponúkla na trhu parfém ako výsledok skúmania čajovej kultúry, bola značka BVLGARI. Vôňa od BVLGARI je založená na lístkoch zeleného čaju, ktorý je známy svojimi liečivými a relaxačnými účinkami.


ČAJ A HUDBA

Čajová hudba má svoje počiatky už v 17. storočí, kedy si zberačky čaju spievali, aby mali pri zbere energiu. Jedná z prvých nám známych piesní o čaji je skladba Tea for two. Táto pieseň mala premiéru v roku 1925 na Brodwayi v muzikáli Ne, ne, Nanette.

Jazzový hudobník Michael Franks sa inšpiroval čajom pri nahrávaní albumu s názvom The Art of Tea.

Čaju sa tiež venuje pozornosť aj vo filmoch. V roku 2004 bol na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes predstavený film Cha no Aji (Chuť čaju). Režíroval ho japonský spisovateľ Katsuhito Ishii. Chuť čaju v ňom bola charakterizovaná ako hra s lupou, ktorá zvýrazňuje pokrivené momenty všedného každodenného života. 

Doprajte si spolu s eČajovňou šálku lahodného čaju. Veď príprava, podávanie a pitie čaju sú jednou z najviac ukľudňujúcich a uspokojujúcich životných rituálov. 

Vaša eČajovňa