Pravé čaje sú vyrobené z čajovníka - rastlinky Camelia Sinensis.

Všetci však poznáme aj "nečaje"- nápoje, ktoré síce nazývame čajom, no nepochádzajú z čajovníka, ale z rôznych iných bylín, stromov a kríkov. Mnohé z nich podporujú imunitu alebo pomáhajú bojovať s rôznymi chorobami. Už naše prababičky vedeli, aké bylinky sú dobré proti kašľu, čo uľaví boľavému brušku, aké bylinky upokoja myseľ, či pomáhajú proti stresu a znižujú vysoký krvný tlak.

Niektoré bylinné čaje sú exotické a pochádzajú z ďalekých krajín. Keď ich cestovatelia a obchodníci priviezli do Európy a stali sa obľúbenými nápojmi nielen kvôli znamenitej chuti, ale aj pre svoje výnimočné účinky.

Rooibos

Rooibos pochádza z Južnej Afriky a patrí medzi aromatické a sladkasté čaje. Je skvelou alternatívou pravého čaju, ak sa chcete vyhnúť kofeínu a môže sa podávať aj deťom a tehotným ženám.

V období stresu a depresií je tou správnou voľbou, pretože znižuje nervové napätie, uvoľňuje a upokojuje. Je ideálnym prírodným zdrojom minerálov, vitamínov, antioxidantov a stopových prvkov. Pomáha predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam ako aj cukrovke druhého typu.

Rooibos sa získava z rastlinky Aspalathus linearis.

Rooibos

Rooibos (Photo credit: iStock.com)

Honeybush

Pôvodní obyvatelia Južnej Afriky používali honeybush (Cyclopia intermedia) pri liečbe kašľa a zápaloch horných dýchacích ciest. Je charakteristický vysokým obsahom minerálnych látok, ako napríklad železo, zinok, vápnik. horčík, meď alebo sodík. Má antibakteriálne a protivírusové účinky.

Odporúča sa na zvýšenie imunity a vďaka obsahu fytoestrogénov pomáha pri hormonálnych problémoch, pri bolestivej menštruácii i gynekologických zápaloch, zároveň upravuje menštruačný cyklus.

Je ideálny na popíjanie počas celého dňa a vďaka sladkastej medovej chuti si ho obľúbia aj deti.

Honeybush

Honeybush (Image by: eCajovna.sk)

Ginko Biloba

Ginko posiľňuje cievy a revitalizuje činnosť mozgu. Zvyšuje mozgovú aktivitu a zlepšuje pamäť. Častokrát sa nazýva zázračným všeliekom.

V ázijských krajinách - Japonsku, Číne a Kórei - je ginko posvätné a tradične sa vysádzalo v okolí chrámov. V dobe opadu lístia chodili k stromu, klaňali sa mu a s úctou zbierali opadané listy.

Vedeli ste, že ginko pomáha odstrániť pocit chladu rúk a nôh?

Hibakujumoku - stromy, ktoré prežili výbuch atómovej bomby

Keď koncom druhej svetovej vojny zhodili Američania na Hirošimu atómovú bombu, asi kilometer od epicentra výbuchu stál kostol, na nádvorí ktorého rástlo ginko. Kostol bol po výbuchu zničený, no ginko prežilo ničivý útok bez väčšej ujmy. Keď sa mal po vojne kostol znovu postaviť, stavbe stálo v ceste ginko, z ktorého medzičasom vyrástol zdatný strom. Nikomu však nenapadlo strom zoťať a stavbu s úctou a rešpektom k prírode, tak príznačným pre Japonsko, prispôsobili stromu. Schody do kostola sa okolo neho rozdvojujú a pri strome je tabuľa s nápisom „No more Hiroshima“.

Výbuchy v Hirošime a Nagasaki v roku 1945 akoby zázrakom prežilo niekoľko stromov. Tieto stromy v Japonsku nazývajú Hibakujumoku (被爆樹木), čo znamená "stromy, ktoré prežili" alebo "bombardované stromy". Jedným z nich je aj Ginko.

Ginko (Image by Nhelia from Pixabay)

Lapacho

Lapacho, prezývaný aj strom starých Inkov, je prírodný produkt z kôry stromu Tabebuia Impetiginosa a svoj pôvod má v Južnej Amerike.

Je silným antioxidantom, mierni bolesti hlavy, upokojuje myseľ a podporuje imunitu.

Pomáha pri liečbe civilizačných chorôb, ako napr. cukrovka, alergie, rôzne infekcie a plesňové ochorenia, lieči zápaly, psoriázu, ekzém a hnisavé rany. Lapacho je zaradené na popredné miesta medzi liečivé rastliny našej planéty.

Ale pozor! Kvôli obsahu chinínu Lapacho nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. 

Lapacho

Lapacho (Image by Čajový dom)

Kurkuma Tea

Kurkumu, bežne nazývanú indický šafrán, väčšinou pridávame do jedla. Málokto vie, že môže byť súčasťou čajového nápoja.

Blahodárne pôsobí na žalúdok a funkciu pečene. Výrazne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, prečisťuje organizmus a podporuje imunitu. V Japonsku sa traduje, že kto pije kurkumový čaj, dožije sa vysokého veku.

Naša čajová zmes Kurkuma tea obsahuje navyše množstvo skvelých byliniek. Aníz, mäta, fenykel, so štipkou chilli dodajú tomuto čajíku ten správny šmrnc.

Kurkuma Image by Steve Buissinne from Pixabay

Kurkuma (Image by Steve Buissinne from Pixabay)

Prieduškový čaj 17 bylín

Prieduškový čaj je nenahraditeľná prvá pomoc pri kašli a prechladnutí.

Ak vás trápi ochorenie priedušiek a kašeľ, výskúšajte prieduškový čaj, ktorý je zmesou 17 bylín: eukalyptus, mäta prieporná, marocká mäta, materina dúška, smrekové šištice, listy čiernych ríbezlí, malinové kvety, skorocel, rozmarín, aníz, fenykel, šalvia, kvety bazy, slez, kvety slnečnice, koreň horca.

Podporuje vykašliavanie a pôsobí ako balzam na priedušky.

Prieduškový čaj 17 bylín (Image by: eCajovna.sk)

Ženšen päťlistý - Jiaogulan

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) je pozoruhodná rastlina, ktorá si vďaka veľkému množstvu zdraviu prospešných účinkov vyslúžila prívlastok "zázračná bylinka" alebo "elixír mladosti a dlhovekosti".

Podľa tradičnej čínskej medicíny posiľuje činnosť srdca, znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, reguluje krvný tlak a podporuje imunitný systém.

Jiaogulan

Jiaogulan - päťlistý ženšen (Image by Čajový dom)

Zázvor

Koreň zázvoru (Zingiber officinale) sa bežne používa pri varení a pečení ako korenie, ale je tiež súčasťou ľudovej medicíny. 

Pomáha pri chrípke, nachladnutí, horúčke, jednoducho vždy keď máte pocit, že na vás niečo lezie. Zároveň zmierňuje bolesti žalúdka a pomáha pri nevoľnosti. Nie vždy však máme poruke čerstvý zázvor a tak nie je na škodu, zásobiť si "domácu lekárničku" aj čajom zo sušeného zázvoru.

Vraj pôsobí aj ako prírodné afrodiziakum... :-)

Zázvor - Ginger (Image by gate74 from Pixabay)

Zázvor (Image by gate74 from Pixabay)