Podľa predpovede počasia nás čakajú horúce slnečné dni. S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi budeme čoraz viac času tráviť vonku. Veta „Mamiii, Ociiii som smädný/smädná!“ je jednou z najčastejšie smerovaných viet k rodičom. Viete správne zabezpečiť pitný režim vášmu dieťaťu? Ponúkame vám zoznam 5 najvhodnejších nápojov pre deti.

Čistá voda

Určite nebudete prekvapení, keď na prvé miesto dáme vodu. Slovensko je druhou krajinou na svete s najväčšou zásobou pitnej vody. Kvalitná voda nám vo väčšine miest tečie priamo z vodovodu. Pitná voda vo verejných vodovodoch je kvalitne systematicky kontrolovaná. Počas celého procesu distribúcie pitnej vody sa v pravidelných intervaloch hodnotí a kontroluje zdravotná bezpečnosť pitnej vody. Na Slovensku sa teda o jej kvalitu nemusíte báť. Pokiaľ však chcete získať istotu, môžete ju ešte pred podaním vášmu dieťaťu prefiltrovať cez filtračnú kanvicu. Na trhu je ich veľké množstvo a vy si v prípade potreby určite vyberiete tú správnu.

Nesladené ovocné čaje

Kvalitný ovocný čaj dokáže zahasiť smäd najefektívnejšie. Hlavne u detí. Pokiaľ bude čaj kvalitný, bude mať aj chuť a vaše dieťa ho po vychladení určite neodmietne. Kvalitné ovocné čaje budete zbytočne hľadať vo vašej samoobsluhe. Masová produkcia neposkytuje priestor na vysokú kvalitu. Vaše dieťa si zaslúži to najlepšie. V ponuke obchodov s kvalitnými sypanými čajmi sú čaje pre deti s lákavými názvami ako Dračia sila, Čaj mudrcov, Jabĺčko s mätou. Veľmi vhodné sú aj kombinácie chutí Rooibos.

Uznajte, že Dračia sila znie ozaj lákavo. Čaj bude určite vášmu malému princovi chutiť a dodá mu „dračiu silu“. Alebo drobcovi ponúknite Čaj mudrcov, ako šitý pre šikovné malé nasledovníčky čarodejnice Hermiony. Zmes obsahuje ginko bilobu, ktorá podporuje činnosť mozgu. To bude nápadov!
Navyše nádherne vonia a vďaka vysokému obsahu vitamínu C podporí imunitný systém.

Tieto čaje neobsahujú kofeín a máte záruku skutočne kvalitného produktu.

Domáce šťavy

Domáci fresh alebo smoothies určite poteší každé dieťa. Navyše mu ho môžete pripraviť iba z ovocia, ktoré má rado. Pre menšie deti je vhodné nakoniec zriediť šťavu čistou vodou. Odšťaviť ovocie zvládnete hravo. Nemusíte vlastniť najkvalitnejší odšťavovač aby ste to zvládli. Niekedy stačí obyčajný mixér a zdravý, osviežujúci nápoj je na svete! Zmiešajte viac druhov sezónneho ovocia a pomôžte objaviť Vášmu dieťaťu rôznorodosť chutí.

Citronády a limonády

Pridajte do vody citrón a mätu alebo vložte do karafy nakrájanú očistenú šalátovú uhorku. Získate tak osviežujúci nápoj s pridanou vitamínovou hodnotou. Navyše si intenzitu chuti môžete regulovať sami. Či vytlačíte do nádoby celý citrón alebo iba polovicu je iba na vás. Fantázii sa medze nekladú a možno dostanete inšpiráciu aj na nejakú originálnu kombináciu chutí, ktorá zachutí nielen vášmu dieťaťu ale aj vašim známym.

Domáce sirupy

Cez leto dozrieva veľa ovocia. Využite to! Pri výrobe doma uvareného sirupu máte kvalitu vstupných surovín pod kontrolou. Viete zistiť ako bolo ošetrované použité ovocie, môžete ovplyvniť množstvo a kvalitu pridaného cukru. Vyrobiť domáci sirup je veľmi jednoduché a vyžaduje len minimum času a energie. Na internete sa to návodmi len tak hemží.
Venujte čas výberu správneho pitného režimu pre vaše dieťa, jeho šťastný úsmev bude pre vás najlepšou odmenou.

Tip pre mamičky:

Pripravte si lahodný a zdravý ľadový čaj z lístkov pravého zeleného čaju. Kvalitná Zhu-cha povzbudí a osvieži. Má vysoký obsah fluóru a pôsobí preventívne proti zubnému kazu. Preukázateľne tiež uľavuje boľavým a citlivým ďasnám.
Zalejte ho studenou vodou a nechajte vyluhovať cca 10 minút... Nič iné netreba pre skvelý ice tea. Bez "éčok" a umelých prísad. ;)